Back

Primăria Oradea a depus 12 proiecte de peste 26 de milioane de euro prin PNRR

Conform unui comunicat de presă emis de Primăria Oradea, instituția a reușit vineri, 1 aprilie, să depună un număr de 12 proiecte a căror valoare depășește 26 de milioane de euro, proiecte întocmite de către echipele din cadrul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională și ai Direcției Patrimoniu Imobiliar. Finanțarea ar urma să se facă, în cazul unei evaluări pozitive, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovării.

„În câteva ore, municipiul Oradea a reușit să depună, spre finanțare, proiecte în valoare de peste 26 de milioane de euro. S-a muncit mult pentru pregătirea acestor proiecte, colegii din Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, alături de cei din cadrul Direcției Patrimoniu Imobiliar și susținuți de celelalte compartimente ale Primăriei Oradea și Consiliului Local, au reușit printr-un efort susținut să depună proiectele în termen, principiul de finanțare fiind primul venit, primul servit. Mulțumesc tuturor pentru efortul depus. Echipa Primăriei Oradea a dovedit, încă o dată, că știe să își atingă obiectivele. Oradea continuă să facă pași importanți pe drumul dezvoltării”, a precizat Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI).

10 proiecte pentru reabilitarea unităților de învățământ

Astfel, au fost depuse spre finanțare pentru reabilitare termică și creșterea eficienței energetice următoarele unități de învățământ: două clădiri ale Colegiului Național Iosif Vulcan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Școala Gimnazială Octavian Goga, Grădinița nr. 41, Grădinița Nr. 52 și Creşa Nr. 3.

Valoarea cumulată a acestor proiecte este de aproximativ 20 de milioane de euro, fără TVA. Valoarea eligibilă a lucrărilor reprezintă aproximativ 15 milioane de euro iar Primăria Oradea își asumă o cofinanțare de 5 milioane de euro, până la asigurarea valorii de 20 de milioane de euro.

Lucrările care se vor executa la clădiri vor consta în creșterea eficienței energetice, reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalații termice și electrice eficiente din punct de vedere energetic, gestionarea inteligentă a energiei.

2 proiecte, 15 blocuri reabilitate

Pe cealaltă axă, de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, au fost depuse două proiecte pentru intervenția la 15 blocuri care se află în zona bulevardului Dimitrie Cantemir (un proiect cuprinde 7 blocuri, iar celălalt proiect cuprinde 5 blocuri).  Valoarea totală a lucrărilor la aceste proiecte se ridică la aproximativ 6 milioane de euro. Blocurile pentru care au fost depuse proiecte spre finanțare sunt situate pe str. Dimitrie Cantemir (D21, D23, D31, U25, U27, U35, U37, C39, C41, D49, D51, U45 si U47) şi pe strada Lugojului (PB3 si PB5).

Soluțiile vizează în principal lucrări de creștere a eficienței energetice. Este vorba despre lucrări de reabilitare termică a faţadelor, a sistemului de încălzire şi furnizare a apei, calde precum şi lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri.

Stații de încărcare pentru mașini electrice

Cu aceste lucrări vor fi finanțate și 31 stații de încărcare pentru autoturismele electrice (19 staţii în cadrul proiectelor de reabilitare a școlilor și 12 stații de încărcare în cadrul proiectelor de reabilitare a blocurilor. Una dintre condițiile ghidului de finanțare prevede ca la fiecare 2.000 de mp reabilitați trebuie implementată o stație de încărcare electrică în valoare de 25.000 de euro, fără TVA.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.