iulie 15, 2024 02:10

CL Oradea a dat undă verde pentru depunerea proiectului viitorului spital de boli infecțioase

Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea pregătește proiectul viitorului spital de boli infecțioase și pneumologie pentru a fi depus spre finanțare prin Componenta C12 – Sănatate, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, după ce a primit undă verde din partea consilierilor locali orădeni.

Finanțarea nerambursabilă va fi de 95% și reprezintă 565,718,132.07 lei (valoare fără TVA) în timp ce contribuția Primăriei Oradea va fi de 5%, respectiv 28,285,906.60 lei (valoare fără TVA).

Proiectul votat de consilieri mai prevede suportarea din bugetul local a sumelor reprezentând alte cheltuieli necesare finalizării acestuia, cheltuieli ce pot apărea pe durata implementării lui.

Pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa urmează să fie construit un nou spital de boli infecţioase şi pneumologie, o clădire care va corespunde tuturor cerințelor secolului XXI.

Construcția se va ridica pe 4 etaje, va avea minim 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități, la care se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungând la un total de minim 249 de paturi si  maxim 326 de paturi.

Capacitățile noului Spital de Boli infecțioase și pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și un bloc operator de 15 dimensiuni reduse.

Spitalul va avea, de asemenea, și un compartiment pentru urgențe, cu camera de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite: boli infecțioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți, etc).

Totodată,  va avea un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, 3 izolatoare și cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.

Va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi și o camera hiperbară. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum și din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC

Pentru a oferi servicii medicale complete în specialitățile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților internați, și serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă).

Accesul auto principal se va realiza direct din strada Vlădeasa, pe ambele laturi ale spitalului. Vor fi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol.

Suprafața totală destinată proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafața desfășurată este de 40.334 mp.