Back

Oradea va găzdui în toamnă Școala Internațională de Tehnologie Medicală

Oradea va găzdui, pentru prima dată, Școala Internațională de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare, un eveniment medical de anvergură, care va avea loc în perioada 5-9 septembrie 2022.

Detaliile evenimentului, care va pune Oradea pe harta lumii, au fost prezentate azi, 18 mai, în cadrul unei conferințe de presă, de către city-managerul Mihai Jurca, împreună cu managerul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă, Gheorghe Carp, alături de invitații lor: dr. Elena Ovreiu, de la Universitatea Politehnică din București, co-fondator și organizator SSIMA Re:Imagine Healthcare, prof. Alfred Bruckstein, de la Institutul Tehnic din Israel – co-fondator și organizator SSIMA Re:Imagine Healthcare și George Haber, organizator SSIMA Re:Imagine Healthcare, orădean de origine, unul dintre cei mai de succes români din SUA, antreprenor în serie, investitor și vizionar.

„Trebuie să îi mulțumim dlui George Haber pentru patriotismul local și pentru că a facilitat organizarea acestui important eveniment, pe care  Primăria Oradea, Spitalul Județean și SIMMA îl vor co-organiza”, a precizat city-managerul Mihai Jurca.

La rândul său, dl. George Haber a spus:  „Oradea este orașul în care m-am născut, am crescut și care m-a suportat până am plecat în Israel. Acolo mi-am continuat cariera mea de antreprenor, începută la Oradea, crezând întotdeauna că companiile mici cu idei mari pot să schimbe lumea și să o facă mai bună. În tot acest timp am păstrat legătura cu prietenii din țară. Nu cred că există un domeniu mai bun care se poate digitaliza decât medicina, mai ales acum, cu ajutorul inteligenței artificiale. Doresc să-i mulțumesc domnului Ilie Bolojan și primarului Florin Birta pentru felul cum arată orașul, pentru că au salvat Oradea de la distrugerea pe care am văzut că a creat-o post-comunismul în multe orașe din România”.

Cei mai renumiți profesori în cercetare medicală vin la Oradea

Evenimentul, ce se va desfășura pe parcursul a cinci zile, va reuni cei mai renumiți profesori la nivel mondial în cercetare medicală aplicată din SUA, Israel și Europa, reprezentanți de vârf ai lumii medicale din România și de peste hotare, absolvenți și studenți ai facultăților tehnice și medicale, cercetători, antreprenori.

Printre experţii care vor lua cuvântul în cadrul SSIMA 2022 și care va avea ca temă „Imagistica Medicală și Chirurgia Robotică’’ se numără: dr. Marco Zenati, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Harvard și chirurgul cardiovascular care a realizat prima operație cu un robot chirurgical din SUA; Natalia Trayanova, profesor la Universitatea Johns Hopkins, care a dezvoltat singurul algoritm care determină riscul de moarte subită la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, folosind inteligența artificială; Dr. Dorin Comaniciu, vice-președintele global al diviziei de sănătate a companiei Siemens; profesor Michael Halberthal, directorul general al Spitalului Rambam, cel mai mare spital din nordul Israelului și mulți alții.

Scopul conferinței este punerea la un loc a resurselor academice, de practică medicală și de business pentru a avansa în domeniul aplicării noilor tehnologii în sănătate.

Tehnologiile au schimbat lumea în ultimii 30 de ani, dar în sănătate încă sunt la început. În cele 5 zile ale evenimentului vor avea loc conferințe pe teme de chirurgie robotică, imagistică medicală, managementul situațiilor de urgență în spitale, dar nu numai.  

Spitalul Județean vrea să acceseze fondurile UE destinate digitalizării

„Toată lumea vorbește azi de digitalizare, dar puțini vin cu soluții concrete, mai ales pentru instituțiile mari, cum sunt spitalele din România. Așa cum se știe, în următorul exercițiu bugetar, Uniunea Europeană, PNRR alocă foarte multe fonduri pentru digitalizare. Pentru noi contează să avem proiecte bine puse la punct, beneficiind de experiența altor centre europene, și nu numai, pentru a putea avea un sistem informatizat la nivelul secolului XXI. Tocmai de aceea, Spitalul Clinic Județean Oradea a primit cu entuziasm organizarea acestui eveniment și a acceptat să participe ca și cofinanțator la organizarea lui. Domnului Haber îi mulțumesc că a ales anul acesta Oradea și îi promitem că nu vom dezamăgi ca gazde”, a precizat managerul Gheorghe Carp.

În cadrul celor patru secţiuni ale evenimentului – „SSIMA Med”, „SSIMA Tech”, „SSIMA Biz” şi „SSIMA High School” – specialişti ai mai multor institute de cercetare, companii şi spitale, veniţi din toate colţurile lumii, vor aborda subiecte legate de tehnologia medicală, precum: Deep Learning şi Big Data în domeniul imagisticii medicale, senzorilor şi roboţilor medicali.

Toate aceste subiecte au ca scop îmbunătăţirea relaţiilor dintre specialiştii, companiile şi guvernele din Europa de Est şi omologii lor globali.

În parteneriat cu Universitatea Technion, considerată MIT-ul  Israelului

Dr. Elena Ovreiu, co-fondator și organizator SSIMA Re:Imagine Healthcare, a vorbit apoi despre cum s-a născut și cum s-a dezvoltat acest eveniment internațional: „Am început evenimentul SSIMA în anul 2015, când m-am întors în țară după un doctorat în Franța. În 2015, digitalizarea în sănătate, tehnologia medicală în România era puțin înțeleasă, comunitatea tehnologică și medicală fiind separate. Și atunci, ideea a fost de a crea această comunitate comună, care să aducă împreună partea tehnologică și partea medicală. Am considerat că totul pornește de la educație, și e nevoie să educăm oamenii în acest domeniu, pentru ca apoi să putem digitaliza spitalele, să aducem companii care să facă în România mai mult decât vânzare, să creăm start-up-uri, tehnologiile noi cu aplicabilitate în sănătate fiind un domeniu de viitor. Nu am vrut să creăm modele noi, ci am adus know-how din afară. Astfel, evenimentul a fost organizat de la început în parteneriat cu Universitatea Technion din Israel, care este MIT-ul  Israelului (MIT -Massachusetts Institute of Technology din SUA, considerată una dintre cele mai bune universităţi din lume – n.n.) . Dacă la primul eveniment de acest fel din 2015, am avut cca 50 de participanți, la ultimul, cel din 2019 numărul lor a crescut la peste 200”.

Prof. Alfred Bruckstein, de la Institutul Tehnic din Israel, a subliniat faptul că evenimentul va fi unul prin excelență educațional, care îi va aduce împreună pe cei mai talentați profesioniști.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.