Back

Autoritățile locale caută soluții pentru gestionarea corectă a resursei de apă

Marți, 28 iunie, prefectul Dumitru Țiplea a convocat o ședință de lucru în vederea gestionării resursei de apă în contextul prefigurării perioadei caniculare, precum și a secetei pedologice la nivelul județului Bihor.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Companiei de Apă Oradea S.A., Apă Canal Nord Vest S.A., Direcției Agricole Județene Bihor, Agenției de Protecție a Mediului Bihor, Gărzii de Mediu Bihor și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana“.

Discuțiile au vizat gestionarea eficientă a resurselor de apă, precum și identificarea unor soluții pentru a evita deficiențele de alimentare cu apă potabilă la nivelul județului Bihor. În condițiile meteorologice actuale, de secetă pedologică dublată de caniculă, consumul de apă la nivelul județului înregistrează cote ridicate. La condițiile de mediu se adaugă faptul că resursa de apă este contorizat parțial la nivel rural, iar furtul din rețea nu este incriminat ca faptă penală în cadrul legislativ actual. Aceste aspecte conduc la o risipă a resursei de apă la nivelul județului Bihor, deși prețul per metru cub este unul dintre cele mai mici la nivel național.

Referitor la seceta pedologică, prefectul Dumitru Țiplea a dispus prin ordin, în data de 24 iunie, constituirea unei comisii mixte de evaluare estimativă a pagubelor produse de seceta pedologică la în județul Bihor.

Joi, 30 iunie, va avea loc o videoconferință cu toți primarii bihoreni, pentru a se oferi acestora un set de recomandări, dar și a impune măsuri în vederea gestionării eficiente a consumului de apă la nivelul județului Bihor.

Orice resursă care nu e monitorizată e risipită. Resursa de apă trebuie gestionată corespunzător atât de către populație, cât și de administrațiile locale. Pentru a nu ajunge în situatia în care vom fi nevoiți să impunem restricții, trebuie să luăm de acum măsuri pe toate nivelurile, până la a educa populația asupra importanței evitării risipei de apă“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.