aprilie 19, 2024 23:22

Câți saci de gunoaie s-au adunat dintr-o zonă a Parcului Natural Apuseni?

Conform unui comunicat de presă, Administrația Parcului Natural Apuseni și Clubul Alpin Român – Filiala Cluj au revenit în 3-5 iunie 2022, de Ziua Mondială a Mediului, pentru a finaliza igienizarea Lacului Beliș – Fântânele (acțiune începută anul trecut), prilej cu care s-au strâns – în total – peste 7500 de saci de deșeuri, din caree doar anul acesta fiind colectați cca. 3700 de saci de către cei 180 de voluntari. Aceștia au știut cum să combine cele trei elemente principale ale unui proiect născut prin parteneriat: mediu, conștientizare, sport.

Voluntarii au fost împărțiți în echipe, în funcție de preferințe. Unii au ales să acționeze concret pe colectarea de deșeuri timp de două zile, în ture efective de lucru de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, iar alții au ales să se implice în conștientizarea comunităților locale prin abordarea lor directă.

Zilele de sâmbătă și duminică au fost dedicate acțiunilor de igienizare și au început cu deschiderea oficială, urmând ca voluntarii să se lanseze pe apă în condiții meteo total nefavorabile. Cu toate acestea, ploaia torențială, dar caldă de vară, nu i-a speriat pe voluntari. S-a continuat așadar cu acțiunea de adunat deșeuri și de conștientizare a comunităților locale, urmată de o cină gustoasă și o seară de folk bine meritată și relaxantă cu Adriana Andreica și trupa Boemis, formată din Claudiu Aftimescu, Ovidiu Brădățan și Cristina Pătrașcu.

Este destul de evident impactul negativ pe care îl provoacă deșeurile atât asupra mediului, cât și asupra sănătății noastre, a oamenilor, și Administrația Parcului Natural Apuseni, ca unitate din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, reamintește că abandonarea acestora pe suprafața ariilor naturale protejate constituie contravenție și se sancționează conform prevederilor legale!

Organizatorii le mulțumesc celor implicați, atât voluntarilor, cât și co-organizatorilor și partenerilor fără ajutorul cărora acțiunea nu ar fi avut același efect sau rezultate: Brinel, NetMatch, UMT Software, Vector Direct Properties, Hailabeliș, Construcții Comerț S&Z, Rolicom, Oncos, Evalueserve, MusicHub, LogicGreen, Rent-a-tent, AlpinExpe, Maramontsport, Consiliul Judetean Cluj, Salvamont-Salvaspeo Cluj, Prefectura Cluj, ISU, Primăria Beliș și Mărișel, Apele Române, Hidroelectrica.

Pentru cei care vor să se implice în activitățile de igienizare din Parcul Natural Apuseni, vă spunem că această echipă continuă cu acțiunile comune. Urmăriți pagina de Facebook a Parcului Natural Apuseni, respectiv a Clubului Alpin Român – Filiala Cluj pentru a face parte din această echipă și rezervați-vă weekend-ul 2-3 iulie 2022 pentru o nouă implicare, de data aceasta în zone accidentate din Padiș!

Mai multe informații despre proiect: https://www.facebook.com/parculnaturalapuseni/posts/5168774469837537

foto: Parcul Natural Apuseni