aprilie 23, 2024 15:30

Program variat cu ocazia Zilei Universale a Iei

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în cadrul programului cultural multianual „Țara Crișurilor – vatra etnografică”, o seară muzeală dedicată costumului tradițional de Bihor din satele de pe Valea Barcăului, care va avea loc, vineri, 24 iunie a.c., la sediul său din Str. Armatei Române, nr. 1/A, de la orele 17.30.

Manifestarea se desfășoară sub egida Zilei Universale a Iei și va cuprinde următoarele evenimente:

  • Vernisajul expoziției „Costumul tradițional de Bihor de pe valea Barcăului” cu exponate din colecția particulară a Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, din Iaz, jud. Sălaj. Tânără  entuziastă protectoare a patrimoniului mobil și imobil din satele de pe Valea Barcăului și Sub-Meseș, Ligia Alexandra Bodea a reușit să constituie o colecție impresionantă prin reprezentativitatea și importanța pieselor salvate de la distrugere.
  • Obiceiul de împletit coronițe de Sânziene – demonstrație susținută de țărănci din sate de pe Valea Barcăului. Una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale verii  este cea a Sânzienelor,   protectoare ale lanurilor de grâu și orz aflate în pârg. În această zi, tinerele fete și neveste împleteau cununi din flori de sânziene și spice de grâu, care aveau menirea de a proteja de duhurile rele atât oamenii, cât și animalele.
  • Lansarea atelierului de creație „Să redescoperim cămașa tradițională din Bihor”, în care participanții doritori vor fi îndrumați să realizeze în totalitate propria cămașă tradițională folosind ca model o piesă din patrimoniul Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor. Piesele vestimentare astfel realizate vor face parte din expoziția care va fi deschisă cu ocazia Zilei Universale a Iei 2023.  

Intervențiile vor fi susținute de dr. Simona Bala, muzeograf la Secția de Etnografie a Muzeului Tării Crișurilor, și de Ligia Alexandra Bodea.

Partenerii manifestării sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din Iaz, jud. Sălaj, Universitatea Oradea, Muzeul Municipal Beiuș și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri!