iunie 13, 2024 06:23

Secții nou amenajate la Muzeul Țării Crișurilor

Începând de joi, 15 septembrie, bihorenii pot vizita secțiile nou amenajate la Muzeul Țării Crișurilor, de Istorie Modernă, Artă Universală și Artă Modernă. Cele două expoziții au fost amenajate în cadrul proiectului de finanțare RO-HU 446 – Romanian-Hungarian Cross-Border Education Center of Cultural and Historical Heritage /Centrul Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar pentru Conservarea Patrimoniului Natural și Cultural, prin Programul Intereg V-A România – Ungaria. Acestea sunt situate la etajul al II-lea al muzeului de pe strada Armatei Române 1/a.

În cadrul proiectului au mai fost prevăzute lucrări de amenajare a etajelor 2 și 3 ale muzeului, precum și sala de conferințe de la nivelul 1 cu o capacitate de 200 de persoane. Acesta presupune, de asemenea, achiziționarea elementelor de mobilier, de butaforie precum și tehnologie multimedia de ultimă generație. Secția de Etnografie, care este încă în lucru, ar putea fi deschisă la sfârșitul lunii octombrie.

Valoarea integrală a proiectului este de 10.172.739,24 euro, din care Muzeului Țării Crișurilor îi revin 2.994.852,69 euro. Din această sumă, 359.315,84euro reprezintă cofinanțare din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, iar 285.775,43euro – contribuție proprie cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

Ce pot vedea vizitatorii: comorile celor două expoziții permanente

Expoziția permanentă a Secției de Istorie ilustrează aspecte din perioada modernă și contemporană a arealului Țării Crișurilor și cuprinde săli și coridoare dedicate Comitatului Bihor, respectiv organizării administrativ-teritoriale, vieții economice, politice, culturale, religioase, învățământului, dar și Orașului Oradea. De asemenea, s-au amenajat două săli în care sunt expuse Colecția de fotografie veche și Istoria farmaciei și o sală de expoziții temporare, momentan axată pe reliefarea perioadei comuniste.

Expoziția permanentă a Secției de Artă aduce în atenția vizitatorilor colecții de artă românească modernă și contemporană (pictură, sculptură, artă decorativă și o sală dedicată Atelierului 35), artă europeană din secolele XV-XX (pictură, sculptură, artă decorativă) și  artă europeană cu obiecte aparținînd Artei 1900, precum și o sală de expoziții temporare, care este dedicată acum gravurii austriece.