aprilie 23, 2024 17:39

Undă verde la exproprieri pentru realizarea inelului rutier metropolitan Oradea

Consilierii județeni au aprobat joi, 22 septembrie, în ședința ordinară lunară, declanșarea procedurii de expropriere și însușirea raportului de evaluare pentru proiectul „Inel rutier metropolitan Oradea”, procedură ce vizează o suprafață totală – terenuri, fără construcții – de 339.980 mp, pe raza comunelor Nojorid (34.580 mp), Sânmartin (198.545 mp) și Oșorhei (106.855 mp). Conform „Studiului de piață aferent anului 2022 privind fondul imobiliar din Județul Bihor”, întocmit de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, terenurile ce urmează a fi expropriate au fost evaluate la 7.200.439 lei.

Inelul rutier metropolitan Oradea va fi, de fapt, un drum de 17 kilometri, cu două benzi, câte una pe fiecare sens de circulație, ce va asigura legătura cu drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu viitoarele centuri din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.

Primul tronson are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul ce va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Cel de-al doilea sector de drum pornește de la acest viaduct și ajunge în Oșorhei, ocolind localitățile Băile 1 Mai și Cheriu. 

Pe traseu vor fi construite două poduri, mai multe girații și două viaducte cu o lungime de 335,8 metri, respectiv 395,8 metri.

Acesta este un proiect strategic pentru județul Bihor. Cea mai circulată zonă din județul Bihor este orașul Oradea și zona metropolitană. Asta rezultă din toate studiile de trafic. La intrările în Oradea dinspre Cluj, Deva și Arad, fiind frecvențe de trafic de cel puțin două sau trei ori mai mari decât orice fel de frecvență de trafic de pe orice drum din județul Bihor, național, județean sau local. De asemenea, pe Centura Oradea, pentru că toate aceste trei drumuri converg spre Centura Oradea, sunt frecvențe de trafic de cel puțin 3-4 ori mai mari față de orice drum din județul Bihor. Prin urmare, realizarea oricăror proiecte de infrastructură nouă în zona metropolitană a Municipiului Oradea este evident că este oportună”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în cadrul ședinței CJ Bihor.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat finanțarea acestui proiect prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Cumulat, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea au asigurată suma de 201 milioane lei, valoarea totală estimată a proiectului fiind de 289 milioane lei, inclusiv TVA. 70% din valoarea totală a investiției va fi finanțată de Guvern, 23% de Consiliul Județean Bihor și 7% de Primăria Municipiului Oradea.

Licitația pentru proiectarea și execuția Inelului Rutier Metropolitan a fost lansată în 15 septembrie, iar termenul de depunere a ofertelor este 25 octombrie. Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 196.753.661, 05 și 216.429.027,16 lei, fără TVA. Durata contractului va fi de 24 de luni, din care 6 luni pentru realizarea proiectului tehnic și 18 luni pentru execuție.