iunie 13, 2024 07:16

Documentații actualizate pentru parcurile industriale din Aleșd, Beiuș și Ștei

Aleșii județeni au actualizat joi, 22 septembrie, documentațiile pentru Parcurile Industriale din Aleșd, Beiuș și Ștei, în vederea finanțării din fonduri europene pe axa ce prevede susținerea mediului de afaceri.

Județele Bihor și Cluj sunt cotate ca județe dezvoltate, iar cofinanțarea la aceste proiecte pentru susținerea mediului de afaceri va fi de 60%. Mai mare decât în exercițiul anterior și decât în celelalte județe din regiunea de nord-vest. În aceste condiții, aceste trei proiecte au fost reconfigurate, au fost optimizate”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Valoarea totală estimată a parcurilor industriale din Aleșd, Beiuș și Ștei este de 88,9 milioane de lei, fără TVA (Aleșd: 22,5 mil. lei, Beiuș: 38,6 mil. lei; Ștei: 27,7 mil. lei). Contribuția Consiliului Județean Bihor reprezintă 60% din această valoare, respectiv 53,3 milioane lei, fără TVA. Fondurile ar urma să fie asigurate prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

În următoarele două luni vom primi și documentația de la Marghita și noi, ca autoritate, vom depune aceste proiecte pentru finanțare. Intenția noastră este ca anul viitor, în paralel cu finalizarea lucrărilor, în vară să organizăm primele licitații pentru concesionarea parcelelor din aceste parcuri. Astfel, la distanțe de 50-70 de kilometri de Oradea va fi o structură pentru susținerea mediului de afaceri și oamenii care nu pot naveta în Oradea să aibă la distanțe mult mai apropiate de locuințele lor un loc de muncă. Sunt convins că se va dovedi că aceste parcuri vor fi un succes”, a mai precizat Ilie Bolojan.

Realizarea infrastructurii de suport presupune amenajarea accesului, asigurarea rețelei de drumuri interioare, asigurarea alimentării cu apă, alimentarea cu energie electrică, realizarea rețelei de distribuție cu gaze naturale, asigurarea iluminatului public, etc.