aprilie 23, 2024 17:01

Modificări în traficul din Oradea

Comisia tehnică pe probleme de circulație și trafic rutier, întrunită miercuri, 7 septembrie, a luat o serie de decizii importante pentru fluidizarea circulației în municipiul Oradea. Reprezentanții municipalității susțin că aceste modificări vin în contextul devierii circulației publice, ca urmare a lucrărilor de construire a rețelei de pasaje subterane din Centrul Civic. 

”Suntem atenți în permanență la problemele care apar în trafic, vizităm zilnic șantierele și împreună cu factorii implicați, respectiv Serviciul Rutier și Direcția Tehnică, ținând cont de specificul lucrărilor și configurația drumurilor,  încercăm să găsim soluțiile cele mai potrivite pentru fluidizarea circulației ”, a precizat viceprimarul Marcel Dragoș.   

Astfel, s-au decis următoarele: 

  1. În perioada imediat următoare, pe strada Seleușului vor fi marcate două benzi de circulație dedicate sensului de mers dinspre strada Războieni spre Calea Clujului, pe tot sectorul cuprins între aceste două străzi. 
  2. Tot pentru fluidizarea circulației, la intersecția străzilor Horea – Evreilor Deportați (fostă Sucevei) urmează să fie amenajat un sens giratoriu. 
  3. O altă măsură ce intră în logica disciplinării traficului se referă la interzicerea tranzitului prin oraș pentru vehicule cu sau fără remorcă, ce depășesc 3,5 tone. Astfel, urmează ca la principalele intrări în oraș să fie montate indicatoare rutiere privind această interdicție aplicată vehiculelor fără autorizație, aflate în tranzit. 
  4. O măsură benefică călătorilor ce folosesc transportul public se referă la modificarea traseelor pentru liniile de autobuz 13, 15 și 16, cu capăt de linie în zona centrală. Astfel, la sosirea în zona Centrului Civic, aceste linii vor fi prelungite până în proximitatea Colegiului Național Emanuil Gojdu, urmând următorul traseu: 

Sens giratoriu Pod Dacia – Aleea Emanuil Gojdu – str. Spiru Haret – str. Independenței – Pod Dacia. 

Strada Spiru Haret își va schimba sensul de circulație, dinspre Aleea Gojdu spre strada Independenței și va fi închisă circulației rutiere, cu excepția liniilor OTL și a riveranilor. 

  • Pentru a deservi noul traseu, pe strada Spiru Haret va fi înființată o nouă stație de autobuz și se va lua măsura desființării locurilor de parcare de pe carosabil, pentru facilitarea circulației mijloacelor de transport în comun. 

Menționăm că linia 13 face legătura dintre zona centrală și zona Doja / Spitalul Județean, linia 15 face legătura Centru – Podgoria, iar linia 16 deservește relația Centru – cartierul Tineretului / Romeur. 

Î