Back

Schimbare de comportament după trei luni în proiectul-pilot „Plătești cât arunci”

Joi, 22 septembrie, a avut loc la sediul Primăriei Oradea o conferință de presă susținută de trei dintre reprezentanții conducerii Direcției Tehnice, direct implicați în proiectul-pilot „Plătești cât arunci” prin saci personalizați. Rezultatele acestui proiect ajuns la final au fost prezentate de către Sebastian Marchiș, directorul Direcției Tehnice, Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice și Mircea Stejeran, șef serviciu Serviciul Lucrări și Servicii Publice.

Proiectul-pilot s-a desfășurat pe parcursul a trei luni, la Asociația de proprietari „Cartier Prima” din Oradea și a avut ca scop o colectare selectivă cât mai bună a deșeurilor în zona de blocuri din Oradea. Au fost implicați 795 de locatari și 545 de apartamente.

5 incinte metalice au fost dotate cu cameră de supraveghere video 24 ore/ 7 zile, dar și cu un sistem de scanare și citire a codurilor RFID a sacilor, accesul în incintă fiind permis doar prin intermediul acestora. S-au distribuit 85.120 de saci și s-au colectat 15.900 de saci cu capacitate totală de colectare de 635,51 mc.

„În urma sortării s-a atins un grad de 60% de reciclare, biodeșeuri și reciclabile, sistemul de acces controlat la punctele de colectare a jucat un rol important, precum și efectul avut asupra locatarilor prin monitorizarea acestora cu camerele de supraveghere video 24/7. Întregul proces de colectare și depozitare a deșeurilor menajere, atât în cadrul incintei metalice, cât și a eventualelor depozitări clandestine în exteriorul incintei metalice, au fost depistate și semnalate pe camera de supraveghere video. Deșeurile biodegradabile și reciclabile au fost colectate corespunzător, fiind atins un grad de conformitate între 80% – 90 %”, a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice.

28% dintre locatari s-au declarat mulțumiți și foarte mulțumiți, în timp ce 72% s-au declarat nemulțumiți. Totodată, 43% dintre locatari consideră că există o foarte mare și mare îmbunătățire a procesului de colectare a deșeurilor, în timp ce 57% dintre locatari au declarat că există o mică sau nesemnificativă îmbunătățire.

În ce privește analizarea accesului în țarc pe baza sacilor personalizați față de accesul pe baza cartelei, 57,5% dintre locatari consideră că accesul pe baza sacilor este mai facil sau la fel, în timp ce 42,5% dintre locatari consideră că este dificil.

Pe parcursul celor 3 luni de implementare a proiectului-pilot, au fost aplicate de către polițiștii locali 256 de avertismente și 77 de amenzi a câte 300 de lei fiecare.

Partenerii implicați în proiect au fost Asociația de proprietari Prima, SC Cargo Track Solutions, SC RER VEST SA și SC Eco Bihor SRL, care au asigurat infrastructura necesară derulării proiectului.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.