Back

14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului: 2 milioane de români suferă de această boală

Conform unui comunicat de presă emis de Spitalul Clinic Județean Oradea, luni, 14 Noiembrie, clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată în albastru, ca semn de prețuire pentru toți cei implicați în lupta împotriva diabetului și ca sprijin pentru persoanele afectate de această boală. Măsura reprezintă o recunoaștere a comunității diabetologice, care pe data de 14 noiembrie sărbătorește Ziua Internațională Împotriva Diabetului.

La nivel de România, specialiștii susțin că diabetul afectează peste 2 milioane de persoane, dintre care aproximativ 2.800 sunt copii. „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?” este tema stabilită de către IDF (Federația Internațională de Diabet) pentru campania 2021-2023, ce vizează programe ample de screening populațional, având ca finalitate creșterea nivelului de conștientizare a diabetului zaharat tip 2 și a gravității consecințelor sale, astfel încât populația să fie mult mai atentă la schimbările stilului de viață.

Conform comunicatului semnat de către dr. Mihaela Simona Popoviciu, Medic Primar DNBM /Med. Internă și Medic șef Clinica Medicală II/Diabet, „întreaga comunitate mondială diabetologică este preocupată și îngrijorată de lipsa de acces a milioane de persoane cu diabet la îngrijirile necesare atât în ceea ce privește afecțiunea metabolică de bază, cât și complicațiile acesteia: boala cardio vasculară, dislipidemia, boala cronică de rinichi, retinopatia diabetică. Un stil de viață sănătos, activitatea fizică sistematică, renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți corporale normale sunt câteva dintre măsurile profilactice, care adoptate din timp, pot ține sub control diabetul și pot opri apariția complicațiilor cu risc cardio vascular.”

În România persoanele cu diabet beneficiază gratuit de tratament și îngrijiri calificate în cadrul Programului Național de Diabet Zaharat.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.