Back

CJ Bihor țintește finanțarea prin PNRR pentru proiectul consorțiului destinat învățământului dual

Consiliul Județean Bihor și Consiliul Municipal Oradea au aprobat vineri, 16 decembrie, înființarea unui consorțiu pentru învățământ dual. Decizia vine după ce în luna septembrie a acestui an, Consiliul Județean Bihor aprobase reconversia campusului școlar care este în construcție pe strada Ceyrat din Municipiul Oradea, dintr-un campus pentru învățământ special în unul pentru învățământ dual. Acesta se află în imediata vecinătate a Universității Oradea și a viitorului Parc Științific și Tehnologic, un proiect realizat din fonduri europene de către Consiliul Județean Bihor.

Pentru a putea profita de oportunitatea de finanțare a consorțiului prin Programul Național de Redresare și Reziliență, prin care se alocă 338 milioane de euro pentru înființarea a a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate, este necesară încheierea unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, companii private și mai multe unități de învățământ din județ: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Oradea, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei.

Înființarea consorțiului pentru învățământ dual „Campus Oradea” are ca scop creșterea calității formării elevilor/studenților în raport cu cerințele pieței muncii. În vederea stabilirii companiilor care vor face parte din consorțiu, Consiliul Județean Bihor a demarat o procedură de selecție.

Ne propunem ca împreună cu principalele companii din oraș, să pregătim oameni pentru sectoare precum cel industrial, mase plastice, instalații, construcții, meseriași în mai multe domenii. Unul dintre avantaje este că va fi necesar acordul companiilor pentru toți cei care vor preda, pentru că acestea vor da burse elevilor. Asta înseanmă că profesorii vor fi nevoiți să își adapteze materiile. De asemenea, companiile vor putea trimite inginerii să țină cursuri, dacă vor considera că este necesar. Sperăm ca în anii următori campusul să fie unul dintre exemplele care să promoveze învățământul dual, să conecteze mai bine zona de educație la cererile pieței, iar noi, ca autorități locale, să fructificăm această oportunitate de accesare de fonduri europene pentru promovarea unor astfel de proiecte”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.