iunie 13, 2024 09:53

415 copii vor colinda la o nouă ediție a Festivalului ,,Asta-i datina străveche”

Asociaţia Pro Bambini din Oradea, în parteneriat cu Primăria Comunei Sânmartin, Asociația pentru Promovarea Turismului în Stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai și Liceul Tehnologic Felix, organizează a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou ,,Asta-i datina străveche”. La festival participă 415 copii din Oradea, Bihor, Maramureş, Sibiu, Bistriţa Năsăud, Cluj, Suceava şi Satu Mare.

Evenimentul are loc în perioada 15-18 decembrie 2022 şi se va desfăşura astfel.

15 decembrie 2022 – sosirea grupului din Suceava

16 decembrie 2022 – până la ora 16.00, sosire și cazarea participanților din celelalte județe.

ora 16.30 – întâlnire în stațiunea Băile 1 Mai (costumați în port popular);

Ora 17.00 – plecare în parada portului popular care se va desfășura în Stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai (zona centrală):

Ora 18.00 – spectacol în aer liber pe scena din Piațeta Ștrandului Apollo

Ora 20:30 – cina la unitățile de cazare și program liber.

Sâmbătă 17 decembrie 2022 – ora 9.00, mic dejun la unitățile de cazare;

Orele 09-13.00 – program liber – intrare la Aquapark President pentru doritori:

Ora 13.30 – prânz la unitățile de cazare;

Ora 16.00, spectacol – concurs, la Căminul Cultural din Băile 1 Mai.

Ora 21.30 – cină la restaurantul Hotelului President – Băile Felix;

18 decembrie – ora 09.00, mic dejun și scurt tur turistic în Băile Felix și plecarea participanților.

Fiecare grup va fi preluat, încă de la sosire, de profesori voluntari de la Liceul Tehnologic Felix și din Oradea, și va fi însoțit pe parcursul întregului festival.

„Festivalul are ca scop promovarea obiceiurilor și tradițiilor de Crăciun și Anul Nou, a stațiunilor Băile Felix și Băile 1 Mai, precum și sprijinirea ansamblurilor de copii în preluarea, prelucrarea și prezentarea folclorului autentic, un schimb cultural între copii, tineri și profesori din România,  precum și sporirea nivelului de toleranţă etnică şi dialog intercultural al copiilor/tinerilor reprezentanţi ai diferitelor minorităţi etnice din România, prin facilitarea unui schimb intercultural cu caracter educativ în care copiii şi tinerii îşi pot valorifica propriile tradiţii, dar şi pentru a învăţa şi cunoaşte alte culturi şi reprezentanţii acestora”, a spus Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini din Oradea.

Proiectul este finanțat de Primăria comunei Sânmartin.  

„Păstrarea valorilor naționale este extrem de importantă  în actualul context european, dar nu numai atât, este și o obligație față de copiii noștri pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și datinilor românești. Este un bun context pentru promovarea celor două stațiuni în vederea numărului de turiști de la an la an. Am asigurat logistica necesară,  cazarea și masa participanților la festival”, a spus Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin.