aprilie 20, 2024 07:17

Oradea: Au fost semnate 11 contracte de finanțare în valoare de peste 46 milioane de euro

Primarul Florin Birta a semnat joi, 14 decembrie, în prezența ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, Cseke Attila, nu mai puțin de 11 contracte de finanțare, în valoare totală de peste 46 de milioane de euro.

11 proiecte depuse de către Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) vor primi finanțare nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), contractele fiind semnate joi la Ministerul Dezvoltării.

Zece dintre proiecte fac parte din Componenta 5 – Valul renovării și prevăd reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice pentru următoarele unități de învățământ: Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, clădirile Colegiului Național „Iosif Vulcan” din B-dul Decebal nr. 76 și str. Jean Calvin nr. 3, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Grădinița nr. 52 și Creşa nr. 3 – „Tărâmul Fermecat”.

Lucrările ce vor fi executate la clădiri au ca scop creșterea eficienței energetice, reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalații termice și electrice eficiente din punct de vedere energetic, precum și gestionarea inteligentă a energiei.

Au mai fost semnate contractele de finanțare prin PNRR pentru reabilitarea termică a 15 blocuri din zona bulevardului Dimitrie Cantemir: D21; D23; D31; U25; U27; U35; U37, C39, C41, PB3, PB5, D49, D51, U45 și U47. Soluțiile vizează în principal lucrări de creștere a eficienței energetice, adică lucrări de reabilitare termică a faţadelor, a sistemului de încălzire şi furnizare a apei calde, precum şi lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri.

De asemenea, a fost semnat și contractul prin care va fi finanțat proiectul „Modernizarea flotei de tramvaie la nivelul municipiului Oradea – etapa 1”, ce face parte din Componenta 10 a PNRR – Fondul Local.