aprilie 20, 2024 05:07

„Scripcarul pe acoperiș” se reîntoarce pe scena Teatrului Regina Maria

Celebrul musical „Scripcarul pe acoperiș” se reîntoarce pe scena Teatrului Regina Maria la cererea publicului. Spectacol emblematic al ultimilor ani pentru teatrul românesc orădean, musicalul a avut premiera în 25 septembrie 2011 și din acel moment s-a jucat mereu cu sala plină. Interesul publicului pentru producția orădeană s-a extins repede și a devenit în scurt timp un punct de atracție turistică culturală pentru iubitorii de teatru din întreaga țară.

Datorită succesului de care s-a bucurat, „Scripcarul pe acoperiș” a fost invitat la 8 festivaluri de profil din țară, a avut turnee naționale în orașe importante, precum București, Cluj-Napoca, Craiova, Pitești, și a traversat granițele țării, jucându-se la Budapesta cu ocazia Zilelor Comunităţii Româneşti, la invitația Ambasadei României în Ungaria.

La fenomenul care s-a născut în jurul spectacolului a contribuit și critica de specialitate, „Scripcarul pe acoperiș” fiind încununat cu nominalizări şi premii, dintre care amintim cele două nominalizări la Gala Premiilor UNITER în 2012, pentru Ioana Dragoş Gajdo (Golde) şi Vioara Bara, și premiul special al juriului la Festivalul „Atelier” în 2012 pentru Richard Balint (Tevye).

Cu scurte întreruperi, „Scripcarul pe acoperiș” se joacă cu aceeași vervă de 12 ani și se menține ca spectacol de referință în repertoriul Teatrului Regina Maria. Ținând cont de amploarea proiectului, având o distribuţie mare, ușor schimbată acum față de anii trecuți, decoruri impunătoare, coregrafie complexă, orchestră live şi costume autentice, reluarea lui a presupus un efort susținut din partea echipei, dar acesta nu a furat din entuziasmul reîntâlnirii.

Totodată, revenirea „Scripcarului pe acoperiș” în acest moment are și o semnificație comemorativă, fiind dedicată regizorului Korcsmáros György, care s-a stins din viață de curând, în 25 octombrie 2022.

Prima reprezentație a fost programată în data de 21 ianuarie 2023, iar biletele s-au vândut în doar trei zile de la anunțarea spectacolului. Următoarea reprezentație va avea loc în data de 17 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria și biletele vor intra în curând în vânzare la agenția teatrului (0359/452.324) și online pe Eventim.ro.

Despre spectacol

Scripcarul pe acoperiş este o producţie monumentală, cu decoruri impunătoare, o distribuţie mare care necesită voci bune, coregrafie complexă, orchestră live şi costume autentice.

Plasat pe la începuturile secolului XX într-o perioadă de suferinţă a comunităţii evreieşti din Rusia Imperială, pogromul ameninţă să destabilizeze valorile culturale şi religioase iudaice. Viaţa lipsită de pretenţii a unui sătean evreu, capul unei familii simple din Anatevka, stă din acest motiv într-un echilibru la fel de precar ca al unui scripcar pe acoperiş, străduindu-se să păstreze echilibrul vital dar şi armonia. Istoria se face simţită în cele mai adânci unghere ale acestui sătuc neplasat într-o geografie reală, dar care spune cu sensibilitate şi umor, din păcate o poveste a cărui realism ne cutremură şi astăzi.

DISTRIBUȚIA:

Tevye: Richard Balint;
Golde: Ioana Dragoş Gajdo;
Tzeitel: Angela Tanko/ Mihaela Gherdan;
Hodel: Adela Lazăr
Hava: Alina Leonte/ Georgia Căprărin;
Shprintze: Anca Sigmirean;
Bielke: Georgia Căprărin/ Carina Bunea;
Yente: Elvira Rîmbu;
Lazăr Wolf: Daniel Vulcu;
Motel: Pavel Sîrghi;
Percik: Răzvan Vicoveanu;
Fyedka: Ciprian Ciuciu;
Poliţistul: Sorin Ionescu;
Avram: George Voinese;
Mordcha: Alexandru Rusu;
Nahum: Andrei Fazecaş;
Mendel: Florian Silaghi;
Rabbi: Emil Sauciuc;
Fruma Sara: Gabriela Codrea;
Bunica Tzeitel: Corina Cernea;
Sasha: Andrian Locovei;
Shandel: Mirela Niţă-Lupu;
Yussel: Igor Lungu

SĂTENI, RUŞI, EVREI: Zentania Lupșe, Anda Tămăşanu, Denisa Vlad, Lucia Rogoz, Andrada Ciocan, Ecaterina Hannel, Georgeta Fazecaş, Amalia Dan, Mariana Negrean, Daliana Negrean, Ioana Szijarto, Eugen Neag, Dumitru Cora, Adorian Bodea, Dragoș Bodea, Cristian Seghedi, Daniel Sandro, Bogdan Belteghi, Ionuț Bortoș, Nicolae Segărceanu, Cristian Segărceanu, Cristian Domide.

Orchestră:

Dirijor orchestră: ÁRI NAGY SÁNDOR

Nicolae Levi – vioară; Ion Pîntea – clarinet; Marian Boboia – acordeon; Ilie Pop – trombon; Iosif Vasile Trendler– tobe; Andrei Seidler – percuţie; Florian Chelu – bas; Petru Boroș – contrabas.

Regia artistică (inițială): regretatul Korcsmáros György
Decoruri: Vioara Bara
Costume: Amalia Judea
Coregrafia: András Loránt
Asistent maestru coregraf: Daniel Titi Sandro
Asistent regie: Meleg Vilmos
Dirijor cor: Iloc Ovidiu
Conducerea muzicală: Áry Nagy Sándor

Data premierei: 25 septembrie 2011

Durata spectacolului: 3 h 30 min cu două pauze

Locația: Sala Mare

Festivaluri:

 • Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă” – Teatrul de Opereta Ion Dacian – Bucureşti, noiembrie 2011
 • Festivalul Multicultural Internaţional „Fără Bariere” – Teatrul de Nord Satu Mare – Satu Mare, mai 2012
 • Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” – Teatrul Municipal Baia Mare – Baia Mare, mai 2012
 • Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE Iaşi, iunie 2013
 • Festivalul de Teatru şi Arte Performative „Teatru pe Drumul Sării” – Teatrul Municipal „Aureliu Manea”, Turda, octombrie 2014
 • Festivalul Internațional „Elena Teodorini” – Opera Română Craiova, octombrie 2017
 • Festivalul Internațional de Teatru Clasic – Teatrul Clasic Ioan Slavici, Arad, noiembrie 2017
 • Festivalul Internațional de Teatru „Scena ca o stradă” – Casa de Cultură a Sindicatelor Reșița, februarie 2018

Premii şi nominalizări:

 • Nominalizare la Gala Premiilor UNITER – Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo
 • Nominalizare la Gala Premiilor UNITER – Cea mai bună scenografie – Vioara Bara
 • Premiul special al Juriului, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – Richard Balint
 • Premiul pentru Cel mai bun coregraf, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – András Loránd
 • Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012: Richard Balint
 • Nominalizare la Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012: Ioana Dragoş-Gajdo
 • Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun scenograf, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – Vioara Bara
 • Premiul publicului, Festivalul Internațional „Scena ca o stradă” Reșița, 2018