Back

STS va realiza un cloud guvernamental pentru zona de NV a României

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de luni, 30 ianuarie, un acord de parteneriat pentru dezvoltarea proiectului „Cloud Regional Nord-Vest”, a cărui lider este Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și județele partenere Bihor, Bistrița – Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.

Concret, se intenționează realizarea unei infrastructuri tip Cloud Guvernamental care, folosind tehnologii de ultimă generație, cu un înalt grad de securitate cibernetică, să asigure găzduirea de sisteme informatice. Aceste sisteme informatice vor aparține administrației publice centrale și vor fi interoperabile.

Scopul implementării acestui proiect este acela de a îmbunătăți experiența cetățenilor și a companiilor în relația cu autoritățile publice. Se urmărește îmbunătățirea calității serviciilor oferite de administrațiile publice locale prin soluții digitale inovatoare și aplicații de tip smart city.

Necesitatea acestei investiții derivă din viziunea ca orice cetățean european să poată accesa orice serviciu public din orice stat al Uniunii Europene prin intermediul unei singure interfețe și dându-și datele o singură dată. România se situează pe locul 27 din 27 de state membre UE în ediția din 2022 a Indicelui economiei și societății digitale. Țara noastră a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori, cel mai scăzut fiind nivelul serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi.

STS va implementa proiectul propriu-zis, care va fi finanțat din fonduri europene prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, Prioritate 2: O regiune cu localități smart. STS va asigura ulterior administrarea și mentenanța Cloud-ului Regional Nord-Vest.

Consiliile Județene Bihor, Bistrița – Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj vor asigura cofinanțarea proiectului și vor oferi sprijin în implementarea și funcționarea Cloud-ului. De asemenea, vor include proiectul în strategiile de dezvoltare.

Componenta fizică a Cloud-ului Regional ar urma să fie în județul Bistrița – Năsăud.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.