aprilie 20, 2024 06:48

Igiena mâinilor, subiect important pentru cadrele medicale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență

Pe întreaga durată a lunii martie, în cadrul secțiilor ATI ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, se desfășoară Programul educațional privind îmbunătățirea igienei mâinilor personalului medical și auxiliar. Acesta are ca scop creșterea gradului de cunoaștere a personalului din secțiile ATI cu privire la igiena mâinilor, obiectivul final fiind scăderea numărului de infecții asociate asistenței medicale.

Programul se adresează medicilor, asistenților medicali și personalului auxiliar din cadrul secțiilor ATI și cuprinde 5 faze: evaluarea cunoștințelor de bază privind normele de igienizare a mâinilor, o prezentare despre importanța igienizării mâinilor și practicile adecvate, joc de rol pentru descoperirea barierelor legate de complianța cu practicile stabilite, testarea tehnicilor de igienizare a mâinilor și evaluarea cunoștințelor dobândite la finalul programului.

Conform unui comunicat de presă emis de biroul de specialitate al instituției, prin acest proiect, se dorește aducerea unei contribuții pozitive la prevenția și reducerea infecțiilor asociate actului medical, vizând sporirea cunoștințelor privitoare la igiena mâinilor, reducând astfel complicațiile survenite, scăzând considerabil morbiditatea și mortalitatea pacienților admiși pe secțiile ATI. Acesta se desfășoară sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Daina Lucia – medic primar sănătate publică și management, Dr. Fiț Rodica – medic primar epidemiolog și Psiholog Ciurtin Ioana.