Back

Premieră în România: expoziție de pictură, sculptură și desen a artistului Samy Briss la Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, miercuri, 22 martie 2023, ora 18.00, la sediul instituției muzeale din Strada Armatei Române, nr. 1/A, vernisajul expoziției de pictură, sculptură și desen denumită sugestiv „Mémoires”,  a artistului Samy Briss, care expune pentru prima dată într-un muzeu din România.
 Prezența expoziției „Mémoires” la Muzeul Țării Crișurilor se datorează în mare măsură Ministerului Culturii, Consiliului Județean Bihor și Primăriei Municipiului Oradea, alături de Ambasada Franței la București prin Institutul Cultural Francez, Ambasada Statului Israel la București și partenerii media Radio France Internationale, TVR Cultural, Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio România Cultural, Agerpres și Europa FM. Sponsor al evenimentului este Sun Wave Pharma.
  După 12 ani de la prima și ultima expoziție în România, Samy Briss, personalitate remarcabilă a lumii artistice internaționale, se întoarce acasă pentru o expoziție retrospectivă care însumează peste 110 de lucrări de pictură, sculptură și desen, din toate etapele de viață ale artistului. 
  „Cu o activitate expozițională apreciată de marile galerii din lume, Samy Briss și-a câștigat o binemeritată recunoaștere în afara granițelor țării. Multiculturalitatea operei sale ca expresie a libertății de gând și creație, unicitatea stilului său, compoziția aproape poetică a temelor sale, fac opera lui Briss inconfundabilă. Organizarea unei asemenea expoziții pentru prima dată în țară, reprezintă, fără îndoială, un demers substanțial, cu o profundă încărcătură simbolică, atât pentru artist, cât și pentru România”, sublinia Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre acest demers la care Ministerul este partener.


  S-a născut pe plaiuri moldave, la Iași, în 18 mai 1930, între Teatrul Național, grădina lui Avram Goldfaden (cel care a fondat la Iași, în 1876, primul teatru profesionist în limba idiș din lume) și capodopera arhitecturii religioase, Biserica Trei Ierarhi.  A urmat Institutul de Arte Plastice București și, concomitent, între 1950 și 1954, a frecventat atelierul pictorului Camil Ressu. Studiile efectuate în proximitatea modelatoare a lui Camil Ressu au impus ideea rigorii și autoexigenței pe fondul unei libertăți de expresie asumate, lucruri pe care Briss le-a deprins imediat în preajma uneia din personalitățile marcante ale artei românești, membru titular al Academiei Române. Inventiv și tenace, Samy Briss a făcut din creativitate o formă de expresie a eului profund, de valorificare a dialogului cu vizualul, esențializat în expresii memorabile. Ecourile copilăriei ieșene, arhitectura vechilor clădiri monumentale din frumosul oraș moldav îl vor însoți, ca o sugestivă recuperare a unui timp și a unui loc, toată viața. Între 1955 și 1957, participă la primele expoziții de pictură și grafică. Realizează decoruri și costume de teatru și lucrează ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru București, în preajma unor viitori mari regizori. În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveția, unde reprezintă România. În 1958, Samy Briss, ca mulți intelectuali români, devine una dintre victimele valului de „realism socialist”, arta oficială impusă de regimul comunist. Prima sa expoziție de pictură la București este interzisă. Părăsește România împreună cu familia, la sfârșitul anului 1959. După o lungă călătorie prin Europa, trecând prin muzee și galerii de artă din Viena și Napoli, realizând nenumărate schițe ale vremurilor trăite, ajunge cu vaporul la Haifa, în Israel.  Israelul îl apropie de valorile și simbolurile iudaice, de temele biblice, de tradițiile, sărbătorile și de muzica populară evreiască, pe care le vom regăsi, desigur, reflectate în opera sa. Tot acum, îl cunoaște pe cofondatorul mișcării Dada, Marcel Iancu, de care-l va lega o prietenie fructuoasă și decisivă pentru tot restul carierei. Din 1961-1966, de numele său se leagă realizarea unor decorațiuni murale pentru spitale, biblioteci, hoteluri, instituții publice etc.
 La îndemnul sculptorului Dani Karavan, cel care a realizat uriașa sculptură a zidului din parlamentul israelian, Knesset, numită „Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului”, Samy Briss expune pentru prima dată la Tel Aviv. Până în 1970 participă la mai multe expoziții de grup în Israel și în străinătate. 
 Începutul anului 1971 îi aduce lui Briss primul contract cu adevărat important. Galeria pariziană Romanet îl invită să expună la Paris și îi propune un contract de exclusivitate pe 5 ani. Cu o condiție: să se mute la Paris. Odată acceptat contractul, urmează, din 1972, primele sale expoziții în Franța, Statele Unite și în întreaga lume. Contactul direct cu experiențe din arealul stilistic al lui Picasso, Paul Klee, Victor Brauner sau din repertoriul lui Braque, ori al pictorului din Vitebsk, M. Chagall, i-au reconfigurat patrimoniul de imagini din spațiul românesc, israelian, francez și nu numai. Ca o recunoaștere a artei și aprecierii la nivel internațional de care se bucură opera sa, în 2019, Samy Briss a fost numit Chevalier des Arts et des Lettresde către guvernul francez, la propunerea marelui om teatru și bunului său prieten, Georges Banu.
  Expoziția de la Muzeul Țării Crișurilor, care deschide seria expozițiilor din România, este cel mai amplu demers vizând arta lui Samy Briss în țara noastră. Peste 110 lucrări de pictură, sculptură, desen, neexpuse niciodată „acasă”, reprezintă patrimoniul acestei expoziții. Ele vor fi completate de repere de viață personală și artistică, de asemenea, neexpuse în România. Fotografii din atelier, invitații la expozițiile personale și de grup din lumea întreagă, documente cu importanță majoră în devenirea sa, scrisori de la personalități importante ale lumii culturale internaționale, extrase din mari nume ale presei cotidiene și de artă, referitoare la opera sa, se vor regăsi, de asemenea, în expoziție.O mențiune aparte: afișul expoziției interzise în România din 1959 și câteva dintre lucrările care ar fi trebuit să facă parte din acel demers, păstrate cu grijă de artist, vor întregi acest proiect expozițional.
 

„Arta este expresia spiritului uman. Unde este sufletul în munca mea… ei bine, cu siguranță că este din cap și scapă prin mână (…) Cel mai rău lucru posibil pentru pictură este să impui o formă și să-l privezi pe pictor de libertatea sa. Este criminal, este criminal, ucide totul. Eu am trăit asta, a trebuit să trec prin asta (…) Tot ceea ce am de spus este spus prin pictura mea. Există doi creatori în spatele fiecărei lucrări de artă: persoana care a făcut-o și persoana care o privește. Pictura este o invitație la descoperire și la surpriză, din care oricine poate vedea și lua orice de care are nevoie pentru a purta cu el în propria călătorie prin viață”, mărturisea Samy Briss despre crezul său artistic! 

 Inițiatorul și curatorul acestei expoziții este Adina Rențea, specialist cu peste 30 de ani de experiență muzeală.
Expoziția va rămâne pe simezele Muzeului Țării Crișurilor până în 30 aprilie a.c.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.