aprilie 23, 2024 17:41

170 de localnici din Șinteu au fost consultați în campania Caravanei cu Medici Bihor

În weekendul 27-28 mai, Caravana cu Medici Bihor a transformat școala din Șinteu în cabinete medicale. O echipă multidisciplinară, formată din studenți la medicină, asistenți medicali, medici rezidenți și medici specialiști au consultat, în cele două zile, aproximativ 170 de pacienți.

Traseul pacienților a fost unul bine stabilit. Sala de sport a școlii a fost transformată în pretriaj și triaj – unde localnicilor le-au fost înmânate rezultatele analizelor recoltate cu o săptămână înainte, li s-au efectuat investigațiile de bază (măsurarea TA, cântărirea, efectuarea EKG) și au fost consultați de medici urgentiști, urmând a fi direcționați, în funcție de necesitatea cazului, spre cabinetele medicale organizate în școală.

Au fost efectuate ecografii cardiace, abdomino-pelvine, tiroidiene și doppler de membre inferioare. Pacienții au avut parte de interpretarea analizelor și consulturi de medicină internă, diabetologie, reumatologie, cardiologie, neurologie, pediatrie, ORL, urologie, oftalmologie și stomatologie.

Cele mai frecvente patologii depistate au fost cele cardio-vasculare, de tipul Hipertensiunii arteriale și Cardiopatiei ischemice cronice. Un număr mare de pacienți a fost diagnosticat cu Dislipidemie și Steatoza hepatică. Au mai fost descoperite destul de frecvent Infecții urinare, Anemii, Sindroame vertiginoase, Hipoacuzii, Cataracte și Adenoame de prostată. A fost descoperit un caz particular de insufiență tricuspidiană, la un pacient pediatric în vârsta de 15 ani. S-au ridicat și suspiciuni de diagnostice hematologice și gastro-intestinale.

În funcție de particularitatea cazului, pacienților li s-au făcut recomandări de regim alimentar, tratament medicamentos sau efectuare de investigații suplimentare.

Lipsa totală a educației medicale și mentalitatea total nepreventivă a populației, la care se adaugă lipsa posibilităților materiale, conduc la prezentarea la medic a pacienților într-o fază mult prea avansată a bolilor. De aceea, prin aceste caravane mobile pe care le organizăm, ne-am propus descoperirea precoce a unor astfel de diagnostice, fapt care conduce la creșterea ratei de succes a tratamentului și intervențiilor ulterioare.

Despre Caravana cu Medici 

Caravana cu Medici Bihor a fost înființată în anul 2022, de către dr. Costea Andrei, medic UPU SMURD Oradea, din dorința de a aduce un plus comunității care l-a format în perioada rezidențiatului. Au fost organizate pana in prezent 4 caravane, în comuna Roșia, comuna Pietroasa ,comuna Remetea și comuna Șinteu,  însumând peste 750 de persoane ce au beneficiat de analize medicale, consultații și ochelari de vedere gratuiți, dar și peste 6000 persoane instruite în acordarea primul ajutor, în cadrul cursurilor de resuscitare organizate în școlile din toata țara, unde mergea să asigure gărzi pe Terapia Intensiva Mobila SMURD. 

Caravana cu Medici este un proiect național, prin care specialiști în domeniu medical (medici specialiști, rezidenți, studenți, asistenți medicali și sanitari), acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale și consultații gratuite, pe baza de voluntariat, în mediul rural. Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai mari, comparativ cu zona urbană, iar problemele întâmpinate sunt mult mai grave. 

Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulți ani în urmă, care nu au conștientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate și care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist. Noțiunea de prevenție nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulți pacienți ajungând să primească un tratament medical sau sa fie supuși unor intervenții medicale mult prea târziu. 

O altă direcție a Caravanei cu Medici o reprezintă educația pentru sănătate, prin care ne propunem atât să educăm elevii, în special din mediul rural, cu privire la măsurile de prim ajutor care pot fi acordate de către orice persoană, cât și cu privire la măsurile de prevenție a bolilor.