iulie 15, 2024 00:30

Premiile Dr. Mózes Carol. Cine sunt câștigătorii din acest an?

Sâmbătă, 13 mai 2023, în prezența ministrului Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a viceprimarului municipiului Oradea, Antonia Nica, a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, dr. Gheorghe Carp, a fiului renumitului medic orădean dr. Mózes Carol, Mózes Gabor, sosit din Israel, precum şi a reprezentanţilor instituţiilor sanitare din Oradea a fost înmânat premiul Dr. Mózes Carol asistenţilor medicali din Bihor și Satu Mare.

Premiul, care poartă numele doctorului Mózes Carol, fondatorul Şcolii Tehnice Sanitaredin Oradea, cetăţean de onoare al municipiului, are ca semnificaţie recunoaşterea muncii asistenţilor medicali. Instituit de d-l Cseke Attila şi administrat de Fundaţia Partium, premiul este înmânat anual din 2011 pentru întreaga activitate în domeniul sănătății, iar plachetele comemorative sunt înmânate unor asistenţi medicali  care au obţinut  în această regiune a țării rezultate deosebite în munca de îngrijire a bolnavilor.

Evenimentul a fost organizat de către Fundația pentru Sănătate Bihor, în parteneriat cu Fundația Partium și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor.

În acest an premiile Dr. Mózes Carol au fost decernate următoarelor cadre medicale din sistemul medical: Mariana Marian de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Santa Enikő, de la Spitalul „Dr. Pop Mircea” Marghita,  Fora Daniela, de la Spitalul Orășenesc Aleșd și dnei Csirak Emilia de la Spitalul Clinic de Urgență Bihor.  

La deschiderea evenimentului, ministrul Cseke Attila a menționat că, la fel ca în celelalte zece ediții din anii anteriori, au încercat să premieze pe „cei mai buni dintre cei mai buni”.

Sistemul medical este unic într-un fel, aici un simplu mulțumesc spus din suflet din partea unui pacient sau a familiei pacienților datorează mult mai mult decât la orice specialitate. Dumneavoastră sunteți cei care onorați și sunteți discipolii merituoși ai doctorului Mózes Carol. Eu cred că mesajul cel mai important al acestui premiu, precum și al edițiilor, anterioare este că fiecare dintre noi are capaciatatea de a crea, de a făuri de a lăsa ceva în urmă în domeniul în care activează, în mare sau mai mică măsură fiecare dintre noi suntem capabili să fim cei mai buni în domeniul în care lucrăm. Mulțumesc tuturor pentru dedicare și vă doresc „La mulți Ani” asistenților medicali, evident suntem onorați să premiem din nou asistenții medicali„, a spus Cseke Attila, fondatorul premiului Dr. Mózes Carol.

În continuare, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila și-a exprimat bucuria de a se afla din nou la Oradea cu ocazia decernării premiilor Dr. Mózes Carol și a atras atenția asupra importanței meseriei de medic și asistent medical: „Dumneavoastră aveți o meserie care înseamnă devotament, responsabilitate și profesionalism, iar partea care ține de profesionalism într-un fel o aniversăm astăzi deoacere există creator de școală medicală, domnul Mozes Carol este un creator de școală medicală, iar dumneavoastră și pacienții sunt beneficiarii acestuia. Consider că este extrem de importantă empatia, iar asistenții medicali sunt cei care pot să transmită cel mai bine compasiunea, empatia cu încredere paciențiilor, iar Dvs. cu toate că învățati acestia, trebuie să fiți și dotați sufletește și marea majoritate asistenților medicali dobândesc această calitate.  Îi felicit pe toți cei nominalizați de către Fundația pentru Sănătate Bihor, cu premiul Dr. Mózes Carol, precum și pe toți cei care au sărbătorit în zilele acestea Ziua Internațională a Asistențului Medical”, a spus ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila.