martie 29, 2024 12:23

Muzeul Țării Crișurilor Oradea organizează Conferința „Tezaurul de la Peștiș și ponderea sa în lumea romană și a Daciei preromane”

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, Conferința „Tezaurul de la Peștiș și ponderea sa în lumea romană și a Daciei preromane”, susținută de conf. univ. dr. Cristian Găzdac, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar moderator prof. univ. dr. Gabriel Moisa. Evenimentul va fi urmat de lansarea cărții „Hoarding for value roman denarii and their imitations the hoard Pestis I”, în prezența autorilor, care vor prezenta cartea, Cristian Găzdac și Călin Ghemiș, Editura Mega /Editura Muzeului Țării Crișurilor, Cluj-Napoca, 2023.

 Evenimentul se desfășoară în cadrul „Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXV-a” și va avea loc marți, 16 mai 2023, ora 17.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), în timp ce lansarea volumului va avea loc de la ora 18.00.

Atât conferința, cât și volumul „Hoarding for value roman denarii and their imitations the hoard Pestis I” fac referire la descoperirile arheologice din satul Peștiș, situat în partea de NV a României, în județul Bihor, o localitate aflată în administrarea orașului Aleșd. Primele vestigii arheologice din zona Peștiș au fost observate în anii 1970, când paleontologul Tiberiu Jurcsák a pictat peștera Piatra Jurcoaiei. În urma acestor informații, în 1970, arheologul Doina Ignat a deschis o săpătură de testare în această peșteră și a demonstrat dovezi solide datate în epoca neolitică mijlocie. Printre cele mai remarcabile descoperiri se numără un mormânt de copil în vârstă de 6-8 ani, alături de vase ceramice, fragmente de os de căprioară și cinci mărgele de os ca inventar funerar. Această descoperire a fost urmată de altele similare din zona adiacentă bazinului Crișului Repede de la Șuncuiuș, Peștera Unguru Mare, Peștera Vadu Crișului, Peștera Devent II  și Peștera Subpiatră din Aștileu.

În calitate de conferențiar universitar habilitat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, Cristian Găzdac predă cursuri de Economia și Numismatica Romană și Analiza Conflictelor Militare din Antichitate. Din 2014, conduce teze de doctorat la Școala Doctorală de Studii de Securitate din cadrul aceleiași universități. Și-a întreprins teza de doctorat la Universitatea din Oxford, fiind unul dintre cei mai renumiți specialiști la nivel internațional în circulația monedelor în Dacia romană și postromană și provinciile adiacente din Dunărea de Mijloc și de Jos. Principala direcție a cercetării conf. univ. dr. Cristian Găzdac a fost stabilirea politicilor monetare în aceste regiuni în momentele critice din istoria Imperiului Roman. În acest scop, a creat seria monografică Monede din Situri Romane și Colecții de Monede Romane din România (13 volume). În legătură cu activitatea sa de cercetare asupra descoperirilor de monede la Carnuntum (Austria) a publicat și o serie de studii despre tezaure, descoperiri de monede în context arheologic, matrițe de monede pentru monede turnate etc. La nivel internațional conf. univ. dr. Cristian Găzdac este consultant al Universității Oxford, Facultatea de Studii Clasice.

Călin Ghemiș, doctor în Istorie al Universității de Vest din Timișoara, specialist în arheologie preistorică și arheologia peșterii, și-a adus o contribuție semnificativă în aceste domenii prin activitatea sa la Muzeul Țării Crișurilor, unde activează de peste 20 de ani. În calitate de arheolog, a fost implicat în mai multe proiecte de cercetare arheologică, inclusiv în situri preistorice din Transilvania și Banat, dar și în peșteri din Maramureș și Bihor. Printre descoperirile notabile ale sale se numără identificarea și documentarea descoperirii arheologice de excepție „Galeria desenelor” din peştera Coliboaia, precum și a unui sit preistoric din perioada bronzului târziu de la Oradea. De asemenea, dr. Ghemiș a participat la descoperirea și documentarea unor situri preistorice și din epoca medievală timpurie în peșteri din Bihor, oferind astfel informații valoroase despre modul de viață al oamenilor din aceste perioade istorice.

Dr. Ghemiș a publicat peste 60 de lucrări științifice despre arheologia preistorică și arheologia peșterii, a participat la Conferințe științifice naționale și internaționale, contribuind la dezvoltarea cunoștințelor în aceste domenii. El este, de asemenea, implicat în formarea tinerilor arheologi, fiind un mentor și un exemplu pentru aceștia.