octombrie 12, 2024 15:42

Regina Maria o bună româncă, prezentată de Georgeta Filitti în cadrul celei de-a XXV-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău al Academiei Române și Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează conferința Regina Maria o bună româncă, susținută de către Georgeta Filitti, membră de onoare a Academiei Române. Evenimentul face parte din Zilele Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXV-a și va avea loc marți, 23 mai 2023, de la ora 17.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe.


Conferința Regina Maria o bună româncă propune publicului bihorean o incursiune în viața celei mai fascinante femei a secolului XX, Regina Maria, înzestrată cu o inteligență sclipitoare și cu o educație aleasă, fiind și una dintre cele mai frumoase femei aflată pe tronul unei țări, după cum ea însăși zicea: „Se spune că sunt cea mai frumoasă femeie din Europa, în această privință, desigur, nu pot să mă pronunț, pentru că nu pot ști. Dar în privința celorlalte regine, știu. Sunt cea mai frumoasă Regină din Europa!”. Alteța Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria, născută în Maria Britanie, nepoata Reginei Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, s-a îndrăgostit de România și români, apărând și promovând valorile românești. „Nici o figură publică din România nu a fost mai patriotă decât această Regină de neam străin.” scriau cei de la  The New York Times despre Regina Maria a României. 

Conferința va fi urmată de prezentarea volumelor „Regina Maria a României. Însemnări zilnice, 1929”, Editura Corint, București 2021 și „Regina Maria a României – Însemnări zilnice 1930”, Editura Omnium, București, 2022, ambele ediții îngrijite de Georgeta Filittiprin care „ni se înfățișează aici în ipostaze speciale, unele inedite, altele cunoscute, pline de farmec, de duioșie sau de înverșunare și chiar de supărare, precum călătoria în Egipt, ruperea logodnei principesei Ileana, întoarcerea lui Carol al II-lea, fariseismul oamenilor politici români, grija pentru soarta țării, liniștea amăgitoare a unui apus de soare la Balcic etc.” (Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române). 

Regina Maria este „torturată” de avalanșa îndatoririlor regale, apoi de grija pentru toți membrii familiei, de oboseala deselor vizite în țară și în străinătate. Dar stăpânirea de sine rămâne virtutea sa de căpătâi: știe întotdeauna ce trebuie reținut și ce nu, până și în aceste note intime, conștientă fiind că la un moment dat vor ajunge sub ochii marelui public.


Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române (2022), decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012 și de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2019, este unul dintre cei mai importanți istorici contemporani din România, autoare a numeroase studii făcute asupra unor personalități istorice românești. Născută în anul 1938, la București, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1961, iar în 1971 a obținut doctoratul în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 1961-1998 a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (în total 9 volume).
În prezent, Georgeta Filitti își continuă activitatea în domeniul cercetării istorice și este una dintre personalitățile cele mai respectate din domeniul său. Lucrările sale sunt apreciate atât în România, cât și în străinătate, iar contribuția sa la cunoașterea istoriei României este de neprețuit.
Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri!