iulie 15, 2024 00:40

Reguli de colectare a sticlei și cartonului pentru proprietarii caselor din Oradea

Începând din 12 mai, în toate parcările Lidl din Oradea, RER Vest, Eco Bihor și administrația locală, vor distribui clienților domiciliați la case recipiente pentru colectarea sticlei, saci albaștri pentru hârtie și carton, respectiv saci galbeni pentru ambalajele din plastic și metal. Această acțiune va continua în toate parcările magazinelor Lidl, de luni până vineri între orele 15 și 19 și sâmbăta între orele 9:00 și 12:00, până în data de 27 mai.

Până în 27 mai, RER Vest si Eco Bihor vor împărți clienților RER Vest domiciliați la case, în baza cărții de identitate, un recipient verde de 40 de litri pentru ambalajele din sticlă, o rolă cu 15 saci albaștri și o rolă cu 15 saci galbeni.

Tot cu această ocazie, doritorii vor putea solicita compostoare oferite de Eco Bihor, însoțite de câte un sac de pământ de flori.

Colectarea fracțiilor nou introduse nu va schimba cu nimic zilele de colectare de la case, modificându-se doar frecvența cu care se va ridica fracția galbenă, aceasta alternând cu sacul albastru și cu colectarea de sticlă. Astfel, dacă un orădean care locuiește pe strada T. Vladimirescu are ziua de colectare a deșeurilor reciclabile vineri, 7 iulie, atunci va scoate sacul galben cu plastic și metal în data de 7 iulie, urmând ca vinerea următoare, în data de 14 iulie, să scoată sacul albastru cu hârtie și carton, o săptămâna mai târziu, din nou sacul galben, pentru ca apoi, în a patra săptămână, să scoată pentru golire recipientul pentru sticlă.

Pentru ca orădenii să poată urmări în ce zile trebuie să scoată deșeurile pentru colectare, conform noilor fracții, RER Vest va distribui și pliante cu calendarul de ridicare a deșeurilor.

În recipienții verzi se vor depozita doar ambalaje din sticlă, cum sunt sticlele și borcanele, iar sacii albaștri vor fi folosiți doar pentru depozitarea ambalajelor din hârtie și carton, curate, precum cutii, cofraje de ouă, cutii de pizza, papetărie, reviste, preferabil legate, pentru a câștiga spațiu. Sacii galbeni vor fi destinați doar ambalajelor din plastic și metal, cu condiția să fie clătite și strivite în prealabil.

Concomitent, echipele RER Vest – Eco Bihor vor amplasa, în locuri identificate de Primăria Oradea în zonele de blocuri, 95 de igluri destinate colectării ambalajelor din carton și hârtie. Pe parcursul lunii mai, lângă mai multe incinte de colectare a deșeurilor din oraș, vor apărea aceste igluuri pentru a-i încuraja și pe localnicii de la bloc să separe hârtia și cartonul de celelalte fracții. Recomandarea operatorului de salubrizare este de a depozita în containerele galbene doar plastic și metal, iar hârtia și cartonul să fie pliate și depozitate în recipientele albastre.