Primarul Florin Birta împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a vizitat vineri, 9 iunie, un obiectiv extrem de important, Nufărul 1 Geotermal, care a ajuns la un stadiu de execuție de 40%.
Prima oprire a avut loc la Stația Termică Geotermală din str. Depozitului, în fapt o clădire nouă, realizată pe structură metalică, unde a fost montată o instalație de producere a agentului termic pe bază de apă geotermală, cu trei trepte în serie.
Stația este doar unul dintre cele patru obiective prevăzute în cadrul investiției. Un altul, la fel de important, este forajul nou de producție din zona str. Meiului, care a fost pus în funcțiune la mijlocul lunii aprilie. Echipamentul care sapă continuu a ajuns deja la 2.000 de metri adâncime, însă ținta este 2.800 m.
Investiția mai prevede realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apă geotermală și montarea unui număr de 277 minipuncte termice la consumatori (în scările blocurilor).
„Proiectul a ajuns la aproximativ 40% stadiu de implementare și vom continua până la sfârșitul anului să finalizăm cât mai mult. Este un proiect vital, pe lângă faptul că asigură încălzirea în Nufărul 1, este cunoscut faptul că, de 10 ani nu am făcut investiții în acest cartier, în partea de infrastructură, în zona de blocuri, astfel că după implementarea acestui proiect vom regenera cartierul Nufărul 1. Pregătim în acest moment, pe fonduri europene, pe Programul Operațional Regional, proiectul care prevede acest lucru”, a precizat primarul Florin Birta.
Ministrul Marcel Boloș a adus aprecieri acestui proiect pe care-l consideră un model de urmat pentru alte administrații publice, soluția pentru viitor, în opinia acestuia, fiind valorificarea resurselor regenerabile.
„Autoritățile locale care se implică în astfel de proiecte au de câștigat pe termen lung pentru că, spre exemplu, din această centrală geotermală este asigurată atât căldura populației, la un cost cât se poate de rezonabil, dar și ce înseamnă mai departe elemente de confort, inclusiv apa caldă menajeră. De aceea, noi insistăm pe acest tip de proiecte din fonduri europene, întrucât traversăm o perioadă de criză energetică în care autoritățile trebuie să caute soluții pentru prețurile care sunt destul de apăsătoare pentru gigacaloria la energie termică.
Prin aceste tipuri de investiții, este limpede că putem să ajungem în această zonă de rezonabilitate la care Oradea este pe primul loc, aș putea spune, la nivel național”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Investițiile menționate au loc în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul 1 – Oradea”. După implementare, aportul de energie geotermală în SACET va crește de la 4,93% la 8,20%.
Valoarea contractului de lucrări,semnat cu Asocierea SC Elsaco Electronic SRL și SC Energomontaj SA, este de 107.016.700 Lei (TVA inclus).
Alte investiții cu aport de energie geotermală promovate de Primăria Oradea:
– „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Sălii Polivalente” – stadiu execuție lucrări 100%;
– „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia – Sud” – aflat la stadiul de evaluare tehnică a ofertelor depuse în cadrul achiziției publice;
– „Centrala termică geotermală în incinta obiectivului – Grădina Termală Ioșia – aflat la stadiul de Studiu de Fezabilitate.