Back

Compartimentul de terapie intensivă neonatală de la Maternitatea Oradea va fi modernizat cu fonduri prin PNRR

Proiectul „Extinderea și modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală, dotarea cu echipamente specifice, amenajarea și dotarea unui centru regional de formare pentru pacienții critici nou-născuți în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor” a fost aprobat pentru finanțare prin PNRR. Proiectul, ce face parte din Componenta C12 – Investiția specifică I2.3a – Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți are o valoare totală de 22.194.473,98 lei (fără TVA), finanțarea nerambursabilă fiind de 21.694.784,64 lei (fără TVA), fiind depus spre finanțare de către Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.

              Acest proiect își propune să îmbunătățească creșterea calității și extinderea serviciilor medicale pentru tratarea nou-născuților aflați în stare critică. Modernizarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Maternității Oradea (Staționar III) va crește siguranța actului medical, contribuind astfel la scăderea morbidității și mortalității acestor mici pacienți vulnerabili. Nu în ultimul rând, aparatele, echipamentele moderne vor permite salvarea mai multor nou-născuți, reducerea complicațiilor și șanse mai bune la un prognostic optim pe termen lung. Acest proiect îmbunătățește semnificativ atât posibilitățile de tratament pentru nou-născuți, cât și accesul cadrelor medicale la aparatură ultraperformantă și la formare continuă, crescând inclusiv satisfacția personalului medical din cadrul Staționarului III.

              Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a primit aprobare pentru patru componente, care vor include extinderea capacității de terapie intensivă pentru nou-născuți cu cinci paturi noi, împreună cu aparatura medicală aferentă, dotarea cu aparatură medicală a cinci paturi de terapie intensivă neonatală existente în compartimentul de terapie intensivă neonatală, dotarea compartimentului de terapie intensivă neonatală cu aparatură medicală pentru screening-ul pacienților nou-născuți și amenajarea unui centru modern de training și formare în neonatologie. Acest centru reprezintă o componentă esențială a proiectului, fiind necesar pentru formarea continuă  a cadrelor medicale în vederea tratării corespunzătoare a pacienților nou-născuți în stare gravă. Centrul va avea o suprafață utilă de 253,12 mp și va fi amenajat la subsolul clădirii Ambulatoriului (Calea Clujului, nr. 50). Acesta va fi dotat  cu trei săli de simulare, o cameră de control și o sală de curs.

              În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Dr. Radu Galiș, medic primar neonatologie și șef al Secției Clinice Neonatologie, este cel care a inițiat acest demers și care va coordona implementarea proiectului în cadrul Maternității. Proiectul are toată susținerea Managerului spitalului, Dr. Gheorghe Carp, care a încurajat și sprijinit toate demersurile efectuate în vederea dotării și îmbunătățirii secțiilor spitalului.

  

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.