iunie 13, 2024 06:13

Coroane de flori la statuia Sfântului Ladislau din Cetatea Oradea

Marți, 29 august, primarul Oradiei, Florin Birta, și episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, au depus câte o coroană de flori la statuia Sfântului Ladislau, fost rege al Ungariei din 1077 până la moarte, în 1095, statuie amplasată recent în curtea exterioară a Cetății Oradea. Statuia de bronz, având o înălțime de 5,3 metri, este o lucrare aparținând cunoscutului sculptor orădean Deák Árpád.

Ideea realizării acestei statui a apărut în anul 2017, cu ocazia comemorării a 825 de ani de la canonizarea regelui drept sfânt (1192). Primăria Oradea și Episcopia Romano-Catolică s-au înțeles, încă din anul 2022, să amplaseze o statuie ecvestră a Sf. Ladislau în Cetatea Oradea, locul în care, cu secole în urmă, au mai existat două asemenea statui.

În baza Hotărârii Consiliului Local nr. 425 din 26.05.2022, Municipiul Oradea, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune au convenit să colaboreze pentru amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea.

Conform protocolului de colaborare, Municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor, și-a asumat toate responsabilitățile legate de realizarea soclului și asamblarea, respectiv montarea statuii ecvestre.

Începând cu data de 22 august, reprezentanții companiei Ronde Bosse Art S.R.L., care a realizat lucrarea în atelierele din Zimandu Nou, au demarat lucrările de asamblare și finisare a statuii, în locul convenit de municipalitate și Episcopia Romano-Catolică de Oradea.

Conform istoricilor, Ladislau I a fost înhumat în catedrala din Cetatea Oradea.