aprilie 23, 2024 16:49

Licitații unice pentru achiziția de produse de birotică și materiale de curățenie

Consiliul Județean Bihor pregătește primele proceduri de licitație prin Unitatea Centralizată de Achiziții Publice (UCA). În acest scop, a avut loc recent o ședință cu reprezentanții a 20 de instituții din subordine, principalii beneficiari. La discuții au participat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, și un reprezentant al Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP).

În cadrul UCA urmează demararea a două licitații pentru achiziționarea produselor de birotică și a materialelor de curățenie necesare. Compartimentul UCA funcționează în cadrul Consiliului Județean Bihor din 27 iulie 2023 și are un angajat.

Ne dorim ca prin aceste achiziții centralizate să cheltuim mai eficient banul public și să facem economii în bugetele de funcționare a instituțiilor. Bunurile care asigură funcționarea zilnică a instituțiilor, cum sunt articolele de birotică, vor putea fi achiziționate la o calitate și la prețuri mai bune’’, a declarat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

UCA a fost înființată printr-o colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și ANAP, cu scopul de a derula proceduri de licitații pentru autoritatea județeană și instituțiile subordonate acesteia.

Conform unui comunicat de presă emis de biroul de specialitate din cadrul Consiliului Județean Bihor, avantajele funcționării Unității Centralizate de Achiziții sunt:

  • Reducerea cheltuielilor generate de achizițiile publice;
  • Profesionalizarea personalului implicat în derularea achizițiilor;
  • Reducerea riscului de fraudare a procesului de achiziție publică, prin diminuarea riscurilor și a fenomenului de corupție;
  • Acces facil pentru toți operatorii economici interesați de participarea la astfel de proceduri de achiziție;
  • Asigurarea unor servicii de calitate pentru obținerea unor contracte avantajoase din punct de vedere economic și calitativ pentru autoritățile contractante;
  • Îmbunătățirea capacității administrative;
  • Creșterea gradului de transparență în derularea procedurilor de achiziții.