iulie 15, 2024 02:06

Parcarea supraetajată de lângă Spitalul Județean va avea peste 500 de locuri

Săptămâna trecută a fost semnat contractul în valoare de 45.854.744,67 lei fără TVA pentru construirea parcării supraetajate din apropierea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Contractul a revenit asocierii de firme dintre DRUM ASFALT SRL – lider de asociere și GRUP CONSTRUCTII EST – asociat.

Conform proiectului, clădirea parcării va fi amplasată în aliniamentul străzii Gheorghe Doja, spre vest de spital, la intersecția cu str. Salvării.

Construcția unei noi parcări în apropierea spitalului este necesară din cauza creșterii numărului de autoturisme și a cererii de locuri de parcare, precum și a creșterii traficului și a perioadelor de congestionare în zonă.

„Așa cum se știe, procesul de extindere și modernizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, respectiv dezvoltarea zonei de locuire au generat o aglomerație în traficul auto din zona străzilor Louis Pasteur și Gheorghe Doja. Cei care vin la spital, la aparținători sau să rezolve alte treburi, cu greu își găsesc un loc de parcare. Vorbim despre o lucrare complexă din punct de vedere tehnic, care a necesitat întocmirea mai multor studii și expertize pentru ca obiectivul să se facă în siguranță”, a precizat primarul Florin Birta.

Vor fi create 516 locuri de parcare, în cadrul unei construcții supraetajate cu regim de înălțime pe 5 niveluri (S+P+2E+Terasă). Aceasta a fost gândită în contextul geometriei terenului, fiind folosită panta drumului lateral în vederea realizării a câte unui acces independent la fiecare nivel și optimizarea circulației. Intrarea și ieșirea din parcare la nivelul P0 se face din strada Gheorghe Doja, prin amenajarea a două benzi de circulație suplimentare.

Parcarea va asigura 21 de locuri destinate persoanelor cu dizabilități și mai multe stații de încărcare pentru autovehicule electrice.

Odată finalizată, parcarea va fi înglobată în sistemul unitar de monitorizare și de management al parcărilor din municipiul Oradea, aflat într-un permanent proces de upgradare din punctul de vedere al echipamentelor și al programelor folosite.