aprilie 20, 2024 05:32

Statuia lui Mihai Viteazul va fi amplasată în Centrul Civic

Municipalitatea orădeană a pregătit o serie de măsuri în vederea reamplasării în anul următor a statuii lui Mihai Viteazul în Centrul Civic. În prezent, aici se desfășoară lucrări de amploare, la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea – rețeaua de pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu și Piața Independenței.

În acest sens, în luna iulie a fost emisă autorizația de construire nr. 986/11.07.2023, privind realizarea soclului pentru amplasarea statuii lui Mihai Viteazul. În acest moment, se lucrează la proiectul soclului, fundația urmând să fie realizată în toamna acestui an, în cadrul lucrărilor executate în Piața Emanuil Gojdu.

Aceasta din urmă va primi, potrivit art. 2 din H.C.L. nr. 49 din 30 ianuarie 2019, denumirea de „Piața Mihai Viteazul”, schimbarea denumirii urmând să se realizeze la data amplasării statuii voievodului pe noul amplasament.

Primarul Florin Birta spune că, potrivit estimărilor municipalității, în cursul lunii noiembrie se va solicita avizul Comisiei Monumentelor Istorice, iar apoi autorizația de construcție. Statuia urmează să fie montată cel mai târziu în luna mai 2024, după încheierea tuturor lucrărilor de amenajare din zonă. În conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr. 6 din 2021, ea va fi amplasată în piațeta din fața Catedralei Episcopale Ortodoxe, proiectul fiind corelat cu întregul ansamblu de amenajare a piațetei.

În prezent statuia lui Mihai Viteazul se află în conservare la un depozit al Companiei de Apă. În vederea reamplasării acesteia, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor a luat legătura cu experți ai Muzeului Național Brukenthal, care au venit la Oradea pentru a evalua starea statuii.

Potrivit experților, aceasta este în stare bună, fiind nevoie de o perioadă de 30 de zile înainte de a fi montată pentru efectuarea intervențiilor necesare.

Relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în piațeta din Centrul Civic, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură și Cetatea Oradea, a devenit necesară în urma hotărârii din anul 2018 a Consiliului Local, privind reamplasarea unei statui a Regelui Ferdinand în Piața Unirii.