ianuarie 25, 2025 17:25

AJPIS Bihor, o structură mică cu responsabilități mari în sistemul social autohton

În ultimele zile se vorbește tot mai mult despre eficiența angajaților din mediul bugetar. Ca om de presă de peste 25 de ani, specializată într-ale administrației publice, pot afirma că am văzut și am înțeles multe.

Una dintre instituțiile în care am putut să văd un volum imens de muncă raportat la numărul de angajați este AJPIS Bihor. Ce înseamnă această instituție emblematică pentru sistemul social din Bihor, cum este condusă o structură dedicată 100% cetățeanului și care sunt provocările unei echipe mici cu responsabilități foarte mari, am aflat de la doamna Gabriela Iova, director executiv.

Vă invit să citiți interviul de mai jos!

  • Ce este AJPIS, instituția pe care o conduceți și o coordonați?

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor funcționează ca serviciu public deconcentrat, cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat, fiind organizată ca o instituţie destinată să asigure un sistem unitar de plată şi gestiune a tuturor beneficiilor sociale şi care să contribuie la crearea unui sistem comprehensiv de servicii sociale la nivelul judeţului Bihor, capabil să asigure susținerea tuturor categoriilor vulnerabile şi creşterea calităţii vieţii persoanei.

Instituția a luat ființă ca element necesar aderarii României la Uniunea Europeană.

  • Care este structura acestei instituții, și numărul de personal cu care funcționați ?

În prezent funcționăm cu un număr de 36 de persoane.

Conform structurii organizatorice, AJPIS Bihor are organizate 3 servicii si 2 compartimente astfel :

  • Serviciul Beneficii de asistenţă socială
  • Serviciul Economic, financiar, contabilitate
  • Serviciul Inspecție socială
  • Compartimentul Juridic si contencios;
  • Compartimentul Autorizare si formare profesională
  • Care sunt principalele atribuții ale instituției?

Instituția are peste 50 de atribuții din care cele mai importante sunt :

  1. Stabilirea si plata beneficiilor sociale. AJPIS Bihor plătește aproximantiv 40 de beneficii sociale pentru un număr aproximativ de 200.000 de beneficiari lunari. Printre beneficiile sociale plătite de AJPIS enumerăm : alocația de stat pentru copii, alocația de plasament familial ( 6 tipuri de prestații ), indemnizatia pentru cresterea copilului ( 12 tipuri de prestații ) , stimulentul de inserție, ajutorul social , alocația pentru susținerea familiei, ajutorul rambursabil pentru refugiați, indemnizatia de acomodare în vederea adopției, indemnizația de handicap, indemnizația de hrană, indemnizația TBC, indemnizația pentru tinerii care părăsesc sistemul de plasament , ajutoare pentru încălzirea locuinței ( 4 tipuri de prestatii ), subvențiile acordate asociațiilor şi fundațiilor care înființează și administrează unități de asistentă socială
  2. Serviciul Inspecție socială asigură activitatea de acreditare, licențiere și monitorizare a serviciilor sociale. Menționăm că la nivelul județului Bihor sunt gestionate 197 de servicii sociale si 101 Unități Administrativ Teritoriale
  3. Autorizarea furnizorilor de formare profesională a adulților. În prezent gestionăm un număr de 240 de programe de formare profesionala.
  4. Avizarea în vederea apostilării a certificatelor de absolvire și calificare
  5. Autorizarea și verificarea respectării  condițiilor de funcționare a agențiilor de muncă temporară.
  6. Aplicarea prevederilor  D.l. nr. 118/1990 pentru persoanele persecutate din motive politice de regimul instaurat in România cu începere de la 6 mai 1945. Pana in prezent au fost depuse un număr aproximativ de 8500 de cereri .
  7. Decontarea cheltuielilor privind Programele de Interes National,
  8. Plata subvențiilor acordate asociațiilor şi fundațiilor care înființează și administrează unități de asistentă social
  9. Plata lucrărilor de investiții
  10. Decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică

Toate aceste atribuții sunt realizate cu un personal subdimensionat, respectiv 36 de persoane, care lucrează cu peste 80 de prevederi legislative, fiecare având specificul ei.

As dori să menționez faptul că în ultimii 2 ani au fost preluate 20 de atribuții noi cu același număr de personal.

  • În activitatea dumneavoastră de director executiv al AJPIS ați întâlnit situații de criză și cum le-ați gestionat?

Din păcate cred că în fiecare instutuție ne confruntăm cu asemenea situatii.

Si la nivelul AJPIS Bihor au fost câteva situații pe care am reușit să le gestionăm cu ajutorul echipei pe care o coordonez.

Astfel:

  • Acum câțiva ani datorită schimbării structurii anului scolar au fost create o serie de debite la alocația de stat pentru copii , debite care trebuiau recuperate. Am luat decizia de a colabora cu UAT – urile în acest sens si am reușit să recuperăm sumele 100% astfel încât au fost evitate costurile suplimentare necesare transmiterii de 3 ori a acestor decizii prin intermediul Postei Romane, costuri care se ridicau la sume considerabile.
  • În perioada pandemiei AJPIS Bihor a preluat plata indemnizatiei pentru PFA-urile , II-urile, IF – urile, cooperativele, și avocații care și-au suspendat sau redus activitatea datorită apariției virusului SARS COVID. Am reușit să organizez activitatea în două schimburi astfel că toți cei 5000 de solicitanți ai acestei indemnizații au fost plătiți întermenul stabilit de lege. Cererile solicitanților au fost descărcate de pe platforma informatică noaptea de la ora 19 la ora 6 de către mine si una din colege, astfel că noi două am lucrat in trei schimburi. Țin să precizez că județul Bihor s-a situat între primele 3 județe din țară ca și număr de solicitanți.

Ar mai fi si altele dar consider că aceste două aspecte sunt cele mai importante.

  • Care considerați că sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră ca si director executiv?
  • Cea mai importantă realizare a mea de când am preluat instituția consider că este faptul că am reușit să încheg o echipă care, oricând și la orice oră, e pregătită să facă față oricărei provocări. Un exemplu este faptul că am reușit, în primii doi ani de când am preluat instituția, împreună cu echipa mea, să închid măsurile dispuse de Camera de Conturi prin 5 decizii date in 5 ani.
  • Prin intermediul întâlnirilor anuale sau bianule cu UAT-urile, am reușit împreună cu echipa mea, să avem o aplicare unitară a legislației în domeniul asistenței sociale la nivelul primăriilor.
  • Am redus numărul de benefciari de ajutor social si alocație de susținere a familiei de la aproximativ 10500 beneficiari la aproximativ 5600 de beneficiari.
  • Am reusit să digitalizez activitatea instituției, în prezent colaborăm online cu petenții și instituțiile publice în proporție de 85%.
  • Apropape fiecare angajat are două monitoare astfel încât să reducem timpii de prelucrare a documentelor 
  • Am dori să vă lansăm o provocare, respectiv să avem un interviu pentru fiecare beneficiu social acordat de AJPIS Bihor astfel încât cetățenii să înteleagă cursul fiecărui dosar!

Da, desigur, oricând vă stau la dispoziție cu informațiile necesare cetățenilor referitoare la beneficiile sociale care se pot obține prin intermediul AJPIS.

Vă mulțumim pentru timpul acordat. Din informațiile furnizate de către dumnevoastră, precum și din modul în care vorbiți despre instituție și echipa dumneavoastră rezultă că la nivelul AJPIS Bihor putem vorbi în mod clar despre un management performant și de susținerea de către dvs. a propriei echipe atât în muncă, cât si în efortul depus.