Back

Întâlnire româno-maghiară la Oradea pentru susținerea unor proiecte comune RO-HU

Luni, 16 octombrie, a avut loc la Oradea o întâlnire de lucru între președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și președintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar din Ungaria, Pajna Zoltán.

La întâlnire au mai participat vicepreședintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar, Bulcsu László, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, și consilierul președintelui CJ Bihor, Csomortányi István.

Discuțiile au vizat colaborarea dintre cele două județe în proiecte strategice menite să asigure dezvoltarea regiunii, prin accesarea fondurilor europene transfrontaliere România – Ungaria. Au fost stabilite detaliile cu privre la două proiecte concrete, în domeniile cultură și energie.

Proiectul cultural va fi coordonat de Consiliul Județean Bihor, cu o cotă de finanțare de 80%. Scopul acestui proiect este realizarea Centrului Cultural Multifuncțional din Municipiul Oradea. Diferența de 20% va fi investită de Consiliul Județean Hajdú-Bihar pentru proiecte culturale în comunitățile din județ.

Consiliul Județean Hajdú-Bihar va depune un proiect în domeniul eficienței energetice, care vizează valorificarea resurselor de apă geotermală. Consiliul Județean Bihor va beneficia de o cotă de 20% din finanțarea alocată pentru a susține proiectul Centrului Cultural în ceea ce privește eficiența energetică.

Echipele tehnice ale celor două Consilii vor lucra în perioada următoare pentru a finaliza documentațiile necesare. Scopul este să se depună cererile de finanțare până la sfârșitul acestui an. Valoarea estimată a finanțării eligibile cu fonduri europene este de 8 milioane de euro pentru fiecare proiect.

În plus, s-a stabilit un plan de acțiune comun alături de ceilalți șase parteneri din România și Ungaria, în vederea accelerării procedurilor pentru deschiderea finanțării pe proiectele strategice transfrontaliere, evitând întârzierile din programul de finanțare actual (România – 4 județe: Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș; Ungaria – 4 județe: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád-Csanad).

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.