iulie 18, 2024 01:33

22 milioane de euro pentru schimbări majore în cartierul Nufărul I

Consilierii locali au aprobat în data de 29 noiembrie, un proiect ambițios al administrației Birta. Este vorba despre Planul Urbanistic Zonal de regenerare urbană Nufărul I, care pune bazele viitoarelor amenajări din acest cartier, anunțate cu mult entuziasm de primarul Oradiei, Florin Birta. Conform planurilor municipalității, în perioada următoare, Nufărul I va intra într-un amplu proces de regenerare urbană, după ce în ultimii 10 ani nu s-a făcut nicio investiție majoră în această zonă.

Dintr-un sat, un cartier

După cum se știe, cartierul Nufărul I s-a format pe terenul fostului sat Seleuș, localitate suburbană a Oradiei, fiind alipită în 1950, odată cu reorganizarea administrativ-teritorială a orașului. Primăria Oradea a realizat mai multe proiecte prin care a identificat disfuncționalitățile în zonă, acestea fiind: zone verzi afectate de parcarea repetată a autoturismelor, boxe de garaje metalice care dau un aspect urban degradat, obstrucționarea traficului pietonal/auto prin parcarea în cadrul profilelor aleilor de circulație auto și pietonală, zone de trotuare degradate sau zone fără trotuare, probleme pe zona de iluminat public etc.

Este de reținut că numărul total de apartamente în cadrul ansamblului de locuire este în prezent de 5.657, cu 16.971 utilizatori (o medie de 3 locuitori/apartament). În momentul de față, parcările amenajate sunt în număr de 1.529, ceea ce arată că în zonă există un deficit de locuri de parcare.

22 de milioane de euro pentru regenerare urbană, prin Programul Operațional Regional

Primarul Florin Birta a explicat că prin proiectul de reamenajare s-a luat în calcul atingerea numărului de locuri de parcare necesar la numărul de apartamente, plus 10% pentru vizitatori. Parcările se vor executa în mai multe etape.

În prima etapă, se va construi parcarea subterană sub curtea Liceului Onisifor Ghibu și sub parcul din zona Onisifor Ghibu. Aceasta va avea o mie de locuri de parcare, plus 2.680 de locuri de parcare la sol în cadrul profilelor de drumuri sau pe platformele viitoarelor parcări care se vor construi în zona respectivă.

În etapa a doua se va realiza un număr de 2.143 de locuri de parcări pe sol, în urma identificării unor zone, precum punctele termice care vor fi dezafectate după finalizarea proiectului Nufărul I Geotermal, astfel încât să fie asigurat necesarul de locuri de parcări în zonă.

De asemenea, se are în vedere dezvoltarea sau restructurarea spațiului verde existent pentru a oferi spații adecvate tuturor vârstelor, mobilarea lor cu vegetație și mobilierul urban necesar. Se propune realizarea a 14.342 mp de spații verzi, iar zonele de colectare a deșeurilor vor fi amplasate după trei criterii majore: accesibilitate pietonală – maximum 70 metri de deplasare, accesibilitate auto pentru golire, poziționare retrasă și aspect în raport cu fațadele din zona respectivă.

Totodată, a fost făcut un studiu referitor la iluminatul public, astfel încât și iluminatul public stradal din cartierul Nufărul I va fi tratat în cadrul aceluiași proiect de regenerare urbană a cartierului.

Cred că acest proiect va fi cel mai amplu proiect de regenerare urbană pe care municipiul Oradea l-a avut până acum și cred că acesta va fi un etalon pentru ceea ce înseamnă regenerarea viitoare în cadrul municipiului nostru. A fost un drum lung, dar trebuie să-l pregătim totuși, pentru că vor fi 22 de milioane de euro disponibili pentru acest proiect”, a subliniat primarul Florin Birta.