mai 24, 2024 08:43

HiSky, singura companie aeriană interesată de un parteneriat cu Air Oradea

Potrivit anunțului public al Primăriei Oradea și Consiliului Județean s-a încheiat procedura publică de selecție a unui partener privat pentru operarea unor zboruri interne și internaționale de pe Aeroportul Internațional Oradea.

Deși în perioada de selecție publică două companii aeriene internaționale au solicitat informații legate de procedura menționată, doar o singură ofertă s-a încadrat în termenul limită stabilit. Este vorba despre oferta depusă de compania aerienă HiSky.

În etapele următoare, o comisie constituită din membrii AGA și ai Consiliului de Administrație al Air Oradea vor evalua documentele de calificare depuse de ofertant.  În situația în care oferta HiSky este declarată conformă, Air Oradea, cu sprijinul consultatului PricewaterhouseCoopers și cu datele oferite de partenerul selectat, va realiza planul de afaceri și va aplica testul investitorului privat, conform prevederilor legale în vigoare.

Dacă testul investitorului privat se va confirma, cele două părți vor negocia contractul de asociere și, cel mai probabil, din primăvara viitoare va începe operarea pe rutele minime licitate:

– ruta Oradea (OMR) – București (OTP) – zbor de linie (activitate obligatorie): 5 zboruri/săptămână – frecvență minimă;

– ruta Oradea (OMR) – Londra (oricare aeroport) – zbor de linie (activitate obligatorie): 3 zboruri/săptămână – frecvență minimă;

– una sau mai multe rute charter cu plecare din Oradea către destinații relevante (activitate facultativă, se va puncta suplimentar).

Cine este HiSky?

HiSky este o companie aeriană relativ nouă, înființată în 27 septembrie 2019. Aceasta a obținut Certificatul de Operator Aerian (AOC) în România pe 11 decembrie 2020 și, ulterior, a primit certificarea și din partea autorităților aviației civile din Moldova, pe 19 februarie 2021​​. Compania deține certificat de operator aerian atât în Moldova, cât și în România și operează zboruri regulate din patru aeroporturi: Chișinău, Iași, Cluj și Satu Mare​​.

Pe 09 mai 2022, HiSky a început operarea primelor zboruri din noua sa bază operațională, aeroportul Otopeni din București, oferind călătorii către destinații precum Timișoara, Cluj și Tel Aviv​​. Flota companiei este formată din aeronave Airbus din familia A320, incluzând modele precum A319, A320 și A321 neo. Până în prezent, HiSky a operat 7 aeronave Airbus din această familie și a adăugat recent un Airbus A330​​.

HiSky operează zboruri atât interne, cât și internaționale, cu o flotă a cărei vârstă medie este de aproximativ 7 ani.