mai 24, 2024 08:58

Mega proiect de mobilitate urbană în zona Metropolitană Oradea: 13 tram-trenuri pe șase rute

Joi, 9 noiembrie, la sediul Primăriei Oradea a avut loc prezentarea unui mega proiect gândit de administrația locală în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor. Este vorba de un proiect amplu ce vizează introducerea a 13 tram-trenuri (tramvaie-tren), pe modelul celor din Vest, pe șase tronsoane integrate într-o rețea de linii feroviare electrificate. Proiectul are menirea de a veni în sprijinul celor aproximativ 30.000 de persoane, care vin zilnic la muncă spre Oradea din zona metropolitană.

„Este un proiect important pentru Oradea, județul Bihor și Zona Metropolitană. Acest proiect s-a născut în urma parteneriatului corect, onest și puternic dintre Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea. Conectivitatea orașului Oradea și a județului Bihor este foarte importantă pentru ca municipiul nostru și județul să se dezvolte în continuare. Am început cu un parteneriat care privește conectivitatea aeriană și, după ce anul acesta Consiliul Județean va finaliza modernizarea aeroportului din Oradea, de anul viitor vom suplimenta cursele spre București și vom relua cursele internaționale, iar în acest sens, așa cum știți, am pornit procedura pentru selectarea unui operator. Apoi, conectivitatea rutieră care este la fel de importantă, aici menționez centurile Beiuș și Aleșd pe care CJ le face, centurile din ZMO, parteneriatul pentru Inelul Metropolitan și pentru Inelul de Nord al municipiului Oradea. Merită menționată, de asemenea, legătura cu autostrada A3 și, bineînțeles, proiectul care se apropie de implementare, drumul expres Oradea – Arad. Astăzi vorbim despre un proiect care privește conectivitatea mijloacelor de transport public, prezentarea trenului metropolitan, care are o valoare de 235 de milioane de euro cu TVA inclus”, a precizat primarul Florin Birta.

Legat de necesitatea implementării unui astfel de proiect complex, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a precizat: „Ne confruntăm în ultimii ani cu două realități, fenomenul migrației populației către Oradea și zona metropolitană și fenomenul de suburbanizare, comunele din jurul orașului dublându-și populația. Oradea a ajuns în ultimii 15 ani să aibă 100.000 de angajați, iar zona metropolitană peste 20.000. Pentru nevoile acestor oameni trebuie să găsim soluții de mobilitate. Acest proiect urmărește realizarea unui sistem integrat de transport, obiectivul fiind transferul călătorilor dinspre rutier spre feroviar. Astfel, aceștia vor ajunge mult mai ușor, mai confortabil, mai puțin poluant spre locurile de muncă.”

În sprijinul acestei idei, Consiliul Local Oradea a aprobat azi, 9 noiembrie, studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru dezvoltarea mobilității metropolitane pentru zona de aeroport, pentru legătura Borș – Hotel Iris, legătura Oradea – Toboliu și pentru interconectarea infrastructurii la rețeaua de cale ferată pe tronsonul Oradea Est – Oradea – Oradea Vest.

Totodată, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru conectarea străzii Alexandru Cazaban cu drumul Oradea-Sântandrei și desființarea trecerii de cale ferată din zona str. Corneliu Baba.

Ce este un tren metropolitan?

Prin „tren metropolitan” se înțelege un serviciu de interes economic general în domeniul transportului public de călători, care deservește, de regulă, teritoriul administrativ al unui municipiu și zona sa urbană funcțională, utilizând linii de cale ferată convențională, linii de cale ferată dedicată, o combinație a acestora sau o combinație între linii de cale ferată și cele destinate vehiculelor de tramvai sau metrou.

Viteza maximă de circulație proiectată va fi de 70 km/h în afara localităților și 30 km/h în localități.

Liniile vor fi electrificate, pe zona CFR alimentarea urmând să fie cu 27.000 V, iar pe calea de rulare a tramvaielor cu 600 V.

Cele 13 tram-trenuri vor fi integrate într-o rețea de linii feroviare electrificate și linii de tramvai extinse.

Primăria Oradea a pregătit studiile de fezabilitate pentru patru tronsoane. Care sunt acestea?

1. Tronson Magazinul Jumbo – Aeroport,  L= 2230 m.

– Linie cale ferată simplă electrificată;

– Electrificare 600 V c.c.  – stație de redresare;

– Se vor amenaja 3 peroane în cele trei stații, una în dreptul Aeroportului Oradea (peron simplu), câte una în dreptul zonelor comerciale Era (peron dublu), stația Meteo (peron simplu), pe o lungime de 40 m și o lățime de 2 m. Stațiile vor avea peron, adăpost și băncuțe, rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități și panou de afișaj.

– Podeț peste canal de desecare zona parcare Jumbo;

– Pasarela pietonală supraterană, km 1+515 OTL Pasarela va fi o construcție metalică dotată cu lift pentru persoane cu dizabilități;

– Pasajul subteran pietonal subtraversează Calea Aradului (E671) și linia de tramvai.

Valoarea totală a investiției: 61.453.840, 13 lei, inclusiv TVA (12,2 mil. euro)

2. Tronson Oradea Est – Oradea – Oradea Vest, L=8970m, care include și proiectul pasaj rutier inferior Cazaban

– Execuția de peroane cu lungimea de 150 m (vor putea opri atât trenuri CFR, cât și tram-trenuri) – 3 peroane: Făcliei (zona Nymphaea), Oncea (pasaj pietonal), Rogerius (Pod CFR). Aceste peroane se vor amenaja pe linia CF 300 și 328 între Oradea Est – Oradea – Oradea Vest).

– Pasaj rutier inferior – Cazaban: Pentru crearea conectivității între str. Cazaban și drumul Oradea – Sânmartin și drumul Oradea – Sântandrei, se va construi un pasaj rutier inferior pe sub liniile CF 335 și 328, inclusiv pe sub Centura Oradea. Odată cu construirea acestui pasaj rutier inferior, se vor desființa sensul giratoriu și trecerea la nivel cu linia CF 328 Arad – Oradea km 116+700 și linia 335 Episcopia Bihor – Oradea Vest km 4+542.

Valoarea totală a investiției: 6.233.533,88 lei, inclusiv TVA (1,2 mil. euro)

 3. Tronson Oradea Vest – Cheresig (Linia 334), L= 17.244 m

Tronson: Linia 7 – Linia 334 (Cheresig), L= 945m;

Tronson: Racord CF 3  (Linia 7 – Bucla Ioșia) L= 442m;

Total = 18.631m

– Execuția de peroane cu lungimea de 40 m (ex. pe zona Cheresig, unde stațiile vor fi dotate conform OTL) – 9 buc. și unul în stația Oradea Vest, cu lungimea de 150 metri (vor putea opri atât trenuri CFR, cât și tram-trenuri);

– Electrificare linie existentă.

În stația Oradea Vest se va construi un pasaj subteran pietonal, care va subtraversa toate liniile CF din stație, inclusiv centura Oradea (str. Densușianu), cu ieșire în str. 9 Mai. În cazul acestui proiect, accesul pietonal și al persoanelor cu dizabilități se va face din stația CF Oradea Vest, prin rampe de acces cu panta maximă de 8%, apoi la peronul liniei 7 prin scări și lift, apoi mai departe, cu ieșire pe str. 9 Mai, prin rampe de acces cu panta maximă de 8%.

Stațiile vor avea peron, adăpost și băncuțe pentru călători, rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități și panou de afișaj. 

Valoarea totală a investiției: 233.666.026 de lei inclusiv TVA (46,7 mil. euro)

4. Tronson: Borș, L= 5336+320=5656 m

– Extindere linie un singur fir Sinteza – Hotel Iris;

– Electrificare cu stație de redresare – 3buc.;

– Execuția de peroane cu lungimea de 40 m (unde stațiile vor fi dotate conform OTL) – 5 peroane;

Valoarea totală a investiției: 121.489.262,98 de lei inclusiv TVA (24,2 mil. euro)

Pe tronsonul Pod CFR  – bucla Sinteza (existent) se vor construi 5 pasarele metalice pietonale, în dreptul fiecărei stații / peron existent.

Pe tronsonul bucla Sinteza – bucla Borș (proiectat) se vor construi 5 pasarele metalice pietonale, în dreptul fiecărei stații / peron nou construit. Pasarelele vor fi construcții metalice dotate cu lift pentru persoane cu dizabilități.

Tronsoanele de care se va ocupa Consiliului Județean Bihor

1. Direcția Oradea – Sânmartin

Lungime totală: 8,4 km

Două tronsoane:

  • TRONSON 1: Linia de tramvai (bucla Nufărul) – calea ferată (linia 324): 1,4 km; 2 puncte de oprire spre cartierul Nufărul (în spatele străzii Morii și la intersecția cu calea ferată);
  • TRONSON 2: Linia 324 – Sânmartin – 7 km; 5 puncte de oprire (Centura Oradea; Cartierul Tineretului Sânmartin; 1 Mai; Felix și limită Cordău, lângă Inelul Rutier Metropolitan);

Pasarelă pietonală supraterană – Cartier Tineretului. 

Valoarea totală a investiției: 101,9 mil. lei, inclusiv TVA (20,2 mil euro)

1. Racordarea liniei de tramvai la Gara Centrală

Lungime totală: 1,3 km

Două tronsoane:

  • TRONSON 1: Parc Olosig – Lacul Roșu – Ștefan cel Mare – 1 km; 2 puncte de oprire (Lacul Roșu și Ștefan cel Mare – înainte de McDonald’s);
  • TRONSON 2 (cale ferată): Ștefan cel Mare – Gara CFR – 270 metri;

Valoarea totală a investiției: 43,5 mil. lei, inclusiv TVA (8,7 mil. euro)

2. Material rulant (durată execuție 36 luni)

  • 8 vehicule feroviare tip tram-tren cu sistem hibrid de alimentare (baterii și rețea de alimentare electrică 600 V c.c.); Capacitate: 40 de locuri pe scaun și 160 de locuri în picioare; autonomie de minimum 3 km;
  • 5 vehicule feroviare tip tram-tren electrice cu încărcare prin pantograf de la rețeaua electrică 25.000 V c.c. și rețeaua electrică 600 c.c.; Capacitate: 90 de locuri pe scaun și 150 de locuri în picioare.

Valoarea totală material rulant: 13 tram-trenuri: 549,7 mil. lei, inclusiv TVA – 110 mil. lei.