mai 24, 2024 09:31

Peste 8.000 de elevi bihoreni, segment-țintă în Programul „Be cool – Gândește înainte!”

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut astăzi, 14 noiembrie, la sediul instituției, o conferință de presă pentru a anunța lansarea programului de tip workshop „Be cool – Gândește înainte!”, dedicat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, grupa de vârstă interesată în obținerea permisului de conducere auto din toate unităţile de învăţământ liceal, sesiuni de formare și de informare cu privire la efectele negative ale comportamentului teribilist în trafic, cauzat și de consumul de alcool și droguri la volan, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie și formării unui comportament responsabil pe drumurile publice. Proiectul „Be cool – Gândește înainte!” este inițiat și implementat de echipa Napoca Rally Academy, cu sprijinul mai multor instituții: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, ISU, Poliția Rutieră Bihor, SMURD Bihor și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.

Programul a fost prezentat în cadrul conferinței de inițiatorii proiectului și reprezentanții instituțiilor partenere: Marco Tempestini, fost campion de raliu și partener în Napoca Rally Academy, Carmen Petcu, director general De`Longhi Group în România, Horea Abrudan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, chestor de poliție Alin Haniș, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, și colonel Florin Zoicaș, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.

Programul va începe în 16 noiembrie 2023 în Salonta, la Casa de Cultură, și va continua în Marghita (17 noiembrie), Beiuș, Ștei și Oradea, până în luna martie 2024.

În județul Bihor, de câțiva ani, sunt în implementare mari proiecte de infrastructură în scopul creșterii calității vieții și a siguranței în trafic. Toate aceste proiecte, însă, trebuie să fie completate de astfel de cursuri de pregătire a viitorilor șoferi, pentru a putea înțelege riscurile la care se supun ei și ceilalți participanți la trafic când se conduce agresiv, sub influența alcoolului sau a drogurilor. Mă bucur că județul nostru a fost inclus în acest proiect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.  

„Este o onoare să reușim să dăm mai departe proiectul nostru de suflet, în care este implicată toată echipa Napoca Rally Academy. Acest proiect a ajuns până acum la peste 30.000 de elevi din toată România. Din păcate, nu stăm deloc bine la cifre privind siguranța rutieră în România, iar tinerii sunt peste 50% din cei care sunt implicați în incidente nedorite în trafic. Acest mesaj, de a fi cu adevărat „cool”, este foarte important pentru tinerii noștri”, a precizat Marco Tempestini.

Instructorii Napoca Rally Academy, cu sprijinul De’Longhi România și cu cel al autorităților locale, vor desfășura acest proiect pe durata anului școlar 2023 – 2024 în Oradea, Salonta, Aleșd, Marghita, Beiuș și Ştei și se estimează că vor participa peste 8.000 de elevi.

Cauzele principale ale producerii accidentelor în care tinerii din grupa de vârstă 18-20 ani sunt implicați sunt: nerespectarea distanței între vehicule, neacordarea de prioritate altor vehicule, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, abateri bicicliști și circulație pe sensul opus. Aceste cauze au drept urmări decese, răniri grave și răni ușoare.

 „Sunt bucuros că putem face și o astfel de educație. Procesul de învățământ este unul instructiv-educativ și, pe lângă partea de instrucție pe care o facem prin predarea materiilor la școală, trebuie să facem și educație. Cu un demers atât de generos venit din partea unor oameni titrați, cred că putem să schimbăm mult în mentalitatea elevilor noștri care se pregătesc să își obțină permisul de conducere și nu numai”, a declarat Horea Abrudan, inspector școlar general.