iulie 15, 2024 02:02

135 milioane de euro: Primarul Florin Birta a semnat contractul de finanțare pentru viitorul spital de boli infecțioase

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale administrației Bolojan – Birta intră în linie dreaptă! Este vorba despre proiectul spitalului ultramodern de boli infecțioase, ce urmează să fie construit pe strada Vlădeasa și pentru care astăzi, 5 decembrie, primarul Florin Birta a semnat la București cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, contractul de finanțare europeană în valoare de 135 milioane de euro, finanțare ce va fi asigurată prin PNRR.

„Până la Crăciun vom anunța și câștigătorul licitației pentru construirea spitalului, astfel încât în vara anului viitor să poată începe lucrările de execuție. Le mulțumesc domnilor Ilie Bolojan, Alexandru Rafila, dr. Gheorghe Carp, Alexandru Rogobete și tuturor celor care s-au implicat și au susținut acest proiect complex, de care Oradea și Bihorul au nevoie”, a declarat primarul Florin Birta.

Noua unitate medicală urmărește gruparea specialităților boli infecțioase și pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerințelor de calitate actuale.

Noul spital se va realiza prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C12 – Sănătate, fiind implementat de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea.

Valoarea totală a proiectul este de 672.473.919,22 lei (TVA inclus), iar finanțarea nerambursabilă este de 95% din valoarea proiectului.

Noul spital va corespunde cerințelor secolului XXI

Unitatea medicală se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități). La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi și maximum 326 de paturi.

Capacitățile noului spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și un bloc operator.

Unitatea medicală va avea, de asemenea, și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite: boli infecțioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc).

Totodată, va exista un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, 3 izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.

De asemenea, va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi și o camera hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum și din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

Astfel, pentru a oferi servicii medicale complete în specialitățile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților internați, și serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă).

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza direct din strada Vlădeasa se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol.