iulie 15, 2024 00:51

Curse aeriene regulate între Oradea și Varșovia, cel mai mare hub aerian din Europa Central – Estică

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de îndată de astăzi, 6 decembrie, susținerea curselor aeriene regulate între aeroporturile din Oradea și Frederic Chopin Varșovia, capitala Poloniei. 

Proiectul de hotărâre adoptat astăzi prevede impunerea unei obligații de serviciu public în ceea ce privește cursele aeriene regulate între aeroporturile din Oradea (OMR) și Varșovia (WAW) pentru o perioadă de 4 ani, cu respectarea următoarelor standarde minime: capacitatea aeronavei utilizate pentru operarea zborurilor să aibă cel puțin 75 de locuri și programul de zbor săptămânal să includă cel puțin 4 zboruri de la Oradea la Varșovia și retur.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a explicat că acest model se aplică deja de către alte orașe din Europa, de dimensiuni similare cu Municipiul Oradea. Procedura  se face în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 septembrie 2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate.

Analizând aceste posibilități, dar și disponibilitatea companiilor de a opera în anii următori pe Oradea, propunem ca această susținere să se facă cu aeroportul din Varșovia, capitala Poloniei, cel mai mare hub aerian din Europa central-estică, având conexiuni către Statele Unite, Canada, Asia și toată Europa. Practic, la 3-4 ore de la aterizare, ai 30-40 de destinații. În perioada următoare, vom transmite documentația Comisiei Europene pentru a ne fi aprobată, vom demara procedura de licitație la începutul anului viitor și estimăm că în primăvară, dacă vor fi companii interesate, am putea să avem o procedură finalizată și după aceea să se poată opera”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.

Prețurile biletelor vor fi stabilite de ofertant, iar operarea rutei va fi compensată financiar de Consiliul Județean Bihor, după un model de calcul stabilit în caietul de sarcini. Compensația se va plăti trimestrial și va acoperi doar cheltuielile de operare efectivă a serviciilor aeriene și cheltuielile aferente operațiunilor pe aeroporturile OMR și WAW. În condițiile în care zborurile vor fi operate în regim profitabil, cofinanțarea Consiliului Județean Bihor va fi redusă.