februarie 23, 2024 08:17

Pasajul Madách de pe str. Republicii și-a recăpătat strălucirea și valoarea

Reabilitat și pus în valoare de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, care a preluat spațiul respectiv, pasajul Madách de pe str. Republicii a fost deschis publicului. Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madách Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului „Regina Maria”, de către arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán senior. Pasajul care leagă străzile Republicii şi Madách Imre a fost folosit o bucată de vreme pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.

Acum putem spune că o nouă bijuterie arhitecturală poate deveni un punct de atracție.

Ce lucrări au fost executate?

Pasajul a fost dotat cu o ușă de intrare modernă de sticlă sablată, sistemul permițând accesul publicului în interior printr-un reglaj automat. Acesta va fi deschis zilnic, în intervalul orar 08:00-20:00.

Precizăm că ușile de acces sunt dotate cu senzori de mișcare și se deschid automat la mesajul sonor, astfel că persoanele nu vor interacționa cu sistemul în acest sens. Din acest motiv, recomandăm o atenție sporită la apropierea de uși, în momentul deschiderii.

După ora 20.00, ușile se deschid pentru a evacua persoanele aflate în interior. În situații de urgență ce privesc sistemul de funcționare a ușilor (blocaj în interior), persoanele sunt îndrumate să apeleze dispeceratul Poliției Locale a Municipiului Oradea (0259/969) sau numărul afișat pe panou, pentru a anunța incidentul. Din exterior, accesul în Pasaj după orele de program, nu mai este posibil decât pe baza de cartelă.

În cadrul lucrărilor au fost instalate camere de supraveghere video, sistem care este conectat și monitorizat de către Poliția Municipiului Oradea și Poliția Locală și s-au realizat finisaje la nivelul vitrinelor în care se vor regăsi diverse expoziții. Sistemul de supraveghere a Pasajului, ca urmare a reabilitării acestuia, s-a realizat cu scopul de a proteja bunurile care vor fi expuse ocazional, dar și pentru ca persoanele fără adăpost să nu aibă acces pe timpul nopții. Totodată, pentru că una dintre marile probleme anterioare o reprezenta mizeria produsă de porumbei, a fost montat și un sistem anti – porumbei deasupra fiecărei intrări.

Pentru a-i scoate în evidență frumusețea, pasajul a fost dotat cu un sistem de iluminat arhitectural adaptat pentru timpul de iarnă, funcțional între orele 17:00 – 20:00.

Evenimente culturale în pasaj

În vederea revalorificării, pasajul va fi gazda mai multor evenimente culturale. Astfel că, în anul 2024, în cadrul evenimentului organizat de Ziua Culturii Naționale Române, marcată în 15 ianuarie, aici va avea loc prima expoziție în parteneriat cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, fiind preconizate trimestrial activități care să atragă publicul în acest spațiu.

„Fundația are o colaborare bună cu Asociația de proprietari “Bazar” reprezentată prin doamna Liana Gerber – președinte, așa că vom stabili de comun acord evenimentele ce vor avea loc în Pasajul Bazar. Precizăm că, pentru anul 2023, nu au fost alocați bani pentru organizarea unor activități, astfel sunt expuse simbolic, în vitrine, fotografii de epocă din arhiva obiectivelor turistice’’, precizează Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.