iulie 15, 2024 00:54

Bogăție!!! Peste un miliard de euro încasați de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor în 2023

Ioan Mihaiu, directorul executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, a prezentat marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, raportul de activitate al instituției pe care o conduce. Urmând trendul ultimilor ani, șeful finanțelor bihorene susține că 2023 este al doilea an consecutiv când încasările au depăşit un miliard de euro, cu o creştere medie anuală a încasărilor de 9,03%.

Anul trecut, în 2023, a fost primul an când încasările din anul anterior, 2022, au atins fix un miliard de euro. Din fericire, trendul crescător al încasărilor s-a menţinut în judeţ şi am ajuns anul acesta, 2023, la încasări de 1,15 miliarde de euro, adică 5,7 miliarde de lei, la care putem să adăugăm şi încasările marilor contribuabili, în momentul de faţă 49 de firme, pentru că ne-au venit înapoi 24 care, împreună, au virat şi ele la buget peste un miliard de lei. Deci contribuţia judeţului Bihor la bugetul general al statului a fost pe anul trecut de aproximativ 6,7 miliarde de lei”, a declarat Ioan Mihaiu.

Potrivit acestuia, în 2023 s-a încasat cu 13,63% peste nivelul din 2022, adică mai mult cu aproximativ 690 milioane lei, în total 5,7 miliarde de lei.

Încasările AJFP Bihor au crescut în ultimii 10 ani cu 144,87%, ajungând de la puţin peste 500 milioane euro în 2013, la peste 1 miliard de euro, în 2023.

Desigur este o premieră că am încasat, anul trecut, peste un miliard de euro. Iar acum am depăşit cu 13,6%. Vreau să subliniez trendul care este crescător, în medie de aproape 10% de peste zece ani. Şi nu mă refer neapărat la cifre absolute în lei, pentru că am avut inflaţie, am avut o creştere economică în anumiţi ani, am avut şi situaţii care ne-au defavorizat când, trei ani, au fost transferaţi la Cluj contribuabilii mijlocii – 700 de firme, care aduc o treime din încasări. Cu toate acestea, creşterea medie de la un an la altul a fost de aproape 10 %”, a precizat Ioan Mihaiu.

O creştere constantă de 9% în fiecare an demonstrează faptul că economia judeţului Bihor merge bine şi constant bine de la un an la altul. Creşterea se datorează şi investiţiilor făcute. Judeţul Bihor este un judeţ aparte vizavi de rambursările de TVA. Noi avem rambursări mari de TVA raportat la alte judeţe, pentru faptul că avem investiţii şi firme care livrează produse sau servicii la extern, fie pe piaţa europeană sau extracomunitară. De aici apare TVA-ul deductibil. Avem investiţii mari, an de an, avem fabrica de cauciucuri Nokyan, sau altele, precum Comau pe care am preluat-o de la Mari contribuabili, care are mult TVA de rambursat în baza livrărilor, dar în acelaşi timp este un bun contribuabil prin sutele de angajaţi pe care îi au, plătind taxe şi impozite aferente salariilor„, a precizat şeful AJFP Bihor.

La nivel naţional, judeţul Bihor ocupă locul zece, pe primele locuri fiind Bucureşti şi Ilfov, cu Direcţia de Mari Contribuabili, care încasează aproape 60% din toate taxele colectate în ţară. Din 2013, finanţele judeţene sunt organizate pe regiuni, şi exceptând capitalele de regiuni fiscale, primul judeţ care urmează, în topul încasărilor, este Bihorul.

Multe firme, puține active

În judeţul Bihor, conform datelor statistice, numărul total de contribuabili administraţi de către AJFP Bihor în anul 2023: 296.065, din care:

55.134 persoane juridice, din care:

 • 45.838 societăți comerciale, din care 17.000 active
 • 425 instituții publice
 • 8.871 asociații, fundații, sindicate, culte religioase, etc.

240.931 persoane fizice, din care:

 • 32.895 persoane fizice înregistrate fiscal, din care doar 12.000 active:
 • 25.561 persoane fizice autorizate la Oficiul Registrului Comerțului
 • 7.334 profesii libere (cabinete medicale, avocați, notari, arhitecti, experți contabili, etc.

– 208.036 persoane fizice administrate pe bază de CNP

Efectele digitalizării activității ANAF 2023 la nivelul Bihorului

Ioan Mihaiu a vorbit și despre proiectele semnificative în activitatea ANAF, implementate până la 31.12.2023:

 • comunicarea dintre operatorii economici și unitățile fiscale, se realizează doar în mediul electronic, prin formularul de contact accesat prin Spațiul Privat Virtual;
 • sistemul informatic PatrimVen, dedicat instituțiilor publice;
 • sistemul informatic NOES (Nivelul Operativ al Executării Silite), eficientizarea popririlor bancare;
 • conectarea caselor de marcat la sistemul național de operare on-line;
 • implementarea sistemului și aplicației informatice Ro e-Transport, pentru transporturile pe teritoriul României, pentru produsele cu risc fiscal ridicat;
 • implementarea sistemului și aplicației informatice Ro e-Factura, pentru achiziții publice și vauchere de vacanță.

Efectele implementării acestor sisteme se regăsesc în creșterea conformării voluntare ca urmare a facilitării accesului contribuabililor la serviciile electronice oferite de către ANAF și scăderea costurilor aferente procesului de colectare. În cursul anului 2023, implementarea acestor sisteme informatice, la nivelul AJFP Bihor, au condus la următoarea evaluare cantitativă a înrolării contribuabililor în Spațiul Privat Virtual:

 • număr contribuabili operatori economici (societăți, titulari de autorizații, titulari de licențe de liberă practică) – 45.362;
 • număr contribuabili persoane fizice – 45.573.

Toate declarațiile fiscale, declarațiile informative fiscale, situațiile financiare anuale curente, depuse de către operatorii economici, sunt în format electronic.

Peste 75% din declarațiile unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, depuse de către persoane fizice în anul 2023, s-au realizat în format electronic.

Utilizarea Spațiului Privat Virtual de către contribuabili (fără deplasarea la sediu), a condus la realizarea următoarelor acțiuni:

 • transmiterea de cereri, documente, informații către AJFP Bihor – 12.247;
 • solicitări de îndrumare/asistență în domeniul fiscal – 1.361;
 • solicitări pentru identificare vizuală pentru înrolare în SPV – 1.931;
 • solicitări pentru eliberarea certificatului de cazier fiscal – 5.038;
 • eliberarea certificatului de atestare fiscală-persoane juridice – 12.537;
 • eliberarea certificatului de atestare fiscală-persoane fizice – 10.110;
 • cereri transmise de persoane juridice (restituiri, clarificări rol, compensări) – 4.419;
 • solicitări operare formular 150 – 6.199;
 • solicitări înrolare în SPV – 9.347;
 • documente legate de/urmare, executare/executării silită/e transmise de unitatea fiscală, contribuabililor – 13.419.