aprilie 18, 2025 03:11

Ce a făcut Marcel Ciolacu în Bihor? Radiografia unei zile din viața premierului în funcție

Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat sâmbătă, 27 ianuarie, în Bihor, prilej cu care a vizitat o grădiniță și școală din comuna Sânmartin. Despre incursiunea delegației guvernamentale, din păcate, nici pagina de Facebook a Primăriei Sânmartin și nici site-ul instituției nu consemnează nimic…. Cert este că prim-ministrul s-a arătat mulțumit de eforturile administrației din Sânmartin condusă de Cristian Laza de a oferi copiilor condiții deosebite de învățare și petrecere a timpului în sistem instituționalizat.

Imagini de la vizita grădiniței puteți viziona aici, pe contul oficial de YouTube al Guvernului României:

De la grădinița din Sânmartin, premierul Marcel Ciolacu a făcut o vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, unde a ajuns cu o întârziere de o oră și jumătate față de timpul stabilit de echipa care i-a întocmit programul…

De la grădiniță la spital: „Ăsta e viitorul, ce se întâmplă la dumneavoastră!

După ce a făcut o scurtă trecere în revistă a laboratoarelor spitalicești, Ciolacu, însoțit de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și de dr. Gheorghe Carp, managerul spitalului, au susținut o conferință de presă.

Încep să înțeleg cât mai bine sistemul medical din România și normal că am mers în București la Spitalul Universitar și o să continui cu domnul ministru să mergem împreună în spitalele aglomerate și unde din toată țara se direcționează către București cazurile grave; la fel cred că se întâmplă și aici, în spitalul dvs., domnule manager. Domnul manager are ceva în plus față de anumite spitale, este unul dintre spitalele – aproape 5% – care se încadrează ”cu excedent” și în afară de faptul că are pe fonduri europene, are cu Banca Mondială, are cu Ministerul Sănătății – și asta am fost să vedem ce s-a cumpărat în ultimul timp prin proiectele de la Ministerul Sănătății și din bugetul consolidat al statului. Vedem cu toții că deja se pregătesc pentru viitor, unde au investiții noi într-o nouă clădire cu patru etaje, gândită pasarela între ATI-uri ca să mărească capacitatea. Ce să vă zic? Sunt impresionat, mai ales, repet, cred că /…/ avem o școală de medicină foarte bună şi scoatem medici foarte buni.

Cred că este cazul să avem și o școală de manageri de spital, unde politicul trebuie să se excludă absolut de tot din acest sistem, iar managerii de spitale trebuie să urmeze o școală, și cred că dl. manager de aici poate să fie un bun profesor, dacă dorim să avem performanță în sistemul sanitar și dorim să nu continuăm să aruncăm bani într-o gaură fără sfârșit. În acest moment, cheltuielile statului român, prin Casa de sănătate, sunt de aproape un miliard euro pe lună și în continuare pacienții sunt supărați că nu au acces rapid la sistemul de sănătate, că nu au suficiente medicamente în spitale, medicii de familie că nu pot să deconteze absolut totul – toată lumea e nemulțumită la un efort financiar foarte mare din partea statului român. E o singură concluzie, cu toate că am reușit cu dl. ministru să mărim cu 40% bugetul Ministerului Sănătății în acest an, fiindcă avem foarte multe investiții, avem medici  pe care trebuie să-i trimitem în străinătate, să se pregătească pentru tehnologia, noua tehnologie pe care o aveți în primul rând la dvs. în spital, dar va trebui să ne asumăm o reformă în sistemul sanitar, dacă vrem să mergem înainte. Dacă dorim să nu recunoaștem adevăratele probleme din sistem și risipa de bani – îmi pare rău că /…/ Personal, am să-l sun pe dl. Bolojan și am să-mi cer scuze. Am fost ferm convins că o să mă întâlnesc cu dânsul astăzi aici. Au reușit să unească două spitale, deci au găsit capacitatea administrativă de a sta de vorbă și de a face un singur spital, un singur manager, deci sunt multe soluții. În alte părți, dorim să fragmentăm, să avem fiecare spitalul lui, fiecare cu managerul lui, fiecare cu mândria lui. Nu, acesta nu este viitorul! Viitorul este ce se întâmplă astăzi la dvs. și eu recunosc şi vă felicit, dl. manager, te felicit, Sandu, și pe tine, dl. ministru – scuză-mă, ţi-am zis Sandu, că nu ne auzim – pentru că cu adevărat te implici cu proiecte, unde există performanță, unde se salvează vieți omenești, nu unde ne facem că facem act medical, dar, de fapt, facem paleație. Trebuie gândită, scoasă din sistem și să lăsăm sistemul să respire corect”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ministerul Alexandru Rafila a subliniat, la rândul său, eforturile deosebite făcute la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, precizând că această unitate spitalicească poate fi dată ca exemplu de bună practică, modelul implementat aici putând fi pus în aplicare și în alte spitale din țară dacă există determinare. În plus, noul proiect semnat de Ministerul Sănătății pentru Oradea reprezintă cea mai mare investiție în Bihor din toate timpurile: este vorba despre construcția viitorului spital de boli infecțioase, pe str. Vlădeasa, a cărui valoare se ridică la 134 milioane de euro, fonduri ce vor fi asigurate prin PNRR.

Faptul că noi am contribuit foarte mult la dezvoltarea laboratorului de neuro-radiologie, probabil unul dintre cele mai moderne din România, la dezvoltarea laboratorului – aici nu e probabil, sigur este cel mai modern laborator de analize din România, nu fac altceva decât să confirme că acolo unde există profesionalism în conducerea unei unități sanitare sunt rezultate bune, dar scopul nu este nici profesionalismul, nici o conferință de presă. Scopul este ca pacienții să aibă acces la servicii de sănătate de bună calitate. Lucrul ăsta se întâmplă la Oradea. Îl felicit pe dl. director și sunt convins că alături de celelalte proiecte pe care le dezvoltăm la Ministerul Sănătății, în infrastructură, PNRR-ul, Oradea beneficiază de un mare proiect, de peste 100 de milioane de euro, care ține tot de acest spital, de pneumologie, boli infecțioase, capacitate mare de terapie intensivă în caz de urgențe epidemiologice majore. Mă gândesc că acest model de bună practică poate fi extins și, aici, depinde foarte mult și de dorința celor care lucrează în autoritățile locale de a participa la astfel de proiecte care necesită voință și viziune, măcar pe termen mediu, pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate. Sunt și alte județe în România, la Bistrița, de exemplu, unde se întâmplă lucrul ăsta, alte județe, în apropiere de la dvs. unde nu se întâmplă lucrul ăsta – aceste chestiuni țin foarte mult de responsabilitatea pe care au oamenii și o avem fiecare dintre noi pentru comunitățile în care trăim și pentru care suntem responsabili. Mulțumesc frumos, bineînțeles, prim-ministrului, care sprijină Ministerul Sănătății în demersurile lui de a moderniza sistemul de sănătate.

Şi aș vrea să vă spun un lucru, care cred că este extrem de important, suntem acum la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2024, ne vom reîntâlni într-un fel sau altul peste 3 sau peste 4 ani și o să vedeți că majoritatea investițiilor pornite în România de acest guvern vor fi finalizate și, indiferent de poziţia pe care o vom avea, ne vom bucura că oamenii din această ţară au în sfârșit acces la alte tipuri de servicii de sănătate, așa cum se dorește de foarte, foarte mult timp în țara noastră, inclusiv la spitale regionale„, a conchis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

La rândul său, managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp, a declarat: „Eu vă mulţumesc pentru prezență și sunteți primul prim-ministru care a fost în spitalul acesta, miniştri au mai fost, dar prim-miniștri niciodată. Trebuie să subliniez importanța Ministerului Sănătății pentru derularea proiectelor care la început poate că păreau fanteziste sau cu mare riscuri: unificare spitalelor, finanțările care au fost în aceste domenii de vârf, aprobările pentru unificarea spitalului și tot, tot, tot ce s-a realizat aici. Nu facem niciun secret că an de an avem finanțare de la Ministerul Sănătății de ordinul milioanelor de euro, ceea ce ne ajută foarte mult să completăm acele goluri pe care le avem în finanțarea proiectelor noastre îndrăzneţe. Domnul prim-ministru spunea de manageri; cu domnul ministru am discutat o schemă de pregătire a managerilor pentru următorii ani și, după calculul nostru, în 9 ani de zile am avea manageri pentru spitale de grad I – dar, dacă domnul prim-mnistru doreste odată să-i dezvolt ideea, ca să avem într-adevăr manageri profesioniști. Suntem într-adevăr, foarte, foarte bucuroși de cuvintele dvs. de apreciere și ne vom strădui pe mai departe ca să devenim, cel puțin din dorința noastră, centre de referință în România, prin colaborarea cu Guvernul României și cu Ministerul Sănătății, pentru a arăta că se poate face și nivelul de asistență medicală spitalicească poate să fie ridicat fără multe strădanii zadarnice, ci, din contră, prin proiecte țintite, foarte bine focusate pentru dezvoltare și nu pe dorințe personale, ci pe interesul comun al tuturor celor care beneficiază de aceste asistențe. Încă o dată vă mulțumesc pentru prezenţă, domnule prim-ministru şi domnule ministru”.

Schimbări la vârful PSD Bihor

După cele două vizite guvernamentale, Marcel Ciolacu a dat jos haina de premier și și-a luat rolul de lider al Partidului Social Democrat. La sediul PSD Bihor din Parcul 1 Decembrie îl așteptau primarii PSD din Bihor, directorii instituțiilor deconcentrate și parlamentarii organizației pentru a discuta despre soarta filialei, rămasă fără o conducere clară după debarcarea în urmă cu un an a liderului Ioan Mang. După aproape două ore de discuții, s-a stabilit că noul președinte interimar al PSD Bihor este dr. Aurel Mohan, iar organizația PSD Oradea va fi condusă de Adrian Madar, consilier local. De asemenea, Felix Cozma rămână să asigure poziția de secretar general al PSD Bihor.

Aurel Mohan este medic neurochirurg, fost consilier municipal al PSD în perioada 2016-2020, iar apoi secretar de stat în Ministerul Sănătății din ianuarie 2022 până în februarie 2023, în prezent ocupând scaunul de șef al Staționarului I al Spitalului Județean de Urgență Bihor.