iulie 15, 2024 00:23

Primele racorduri la rețeaua de gaz din Lunca

800 de familii din comuna Lunca vor putea beneficia de gaz. În plus, locuitorii comunei plătesc facturile de energie electrică și gaz cu 50% mai puțin

Luni, 22 ianuarie, au fost racordați la gaz primii cetățeni din comuna Lunca, după ce s-au finalizat lucrările de introducere a rețelei de gaze naturale. Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a fost prezent la punerea în funcțiune a sistemului.

Au fost construiți 28 de kilometri de rețele în satele Lunca, Hotărel, Sârbești, Seghiște și Șuștiu, la care se pot racorda 800 de gospodării. Fiind în zona de sud a județului Bihor, locuitorii din Lunca beneficiază de Legea Moților (Legea 33/1996). Aceasta prevede o reducere de 50% la plata facturilor de energie electrică și gaz.

Consiliul Județean Bihor a sprijinit Comuna Lunca, printr-o hotărâre adoptată la finalul anului 2021, cu suma de un milion de lei pentru introducerea rețelelor de distribuție a gazelor naturale. Totodată, a monitorizat implementarea contractului de execuție.

Lucrările au fost executate de firma Nova Power & Gas, iar  valoarea totală a invesitției este 8.949.139,20 lei, fără TVA. Fondurile necesare au fost asigurate de Consiliul Județean Bihor, Primăria Lunca și furnizor.

Consiliul Județean Bihor alocă în fiecare an fonduri de cinci milioane de lei pentru introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, ceea ce permite susținerea a cinci sau șase unități administrativ-teritoriale anual.