Peste 400 de elevi din clasele XI-XII, profesori şi părinţi sunt așteptați luni, 29 ianuarie, începând cu ora 13:00, la Filarmonica de Stat Oradea, la conferința organizată de Clubul Rotary Oradea Art Nouveau în cadrul proiectului districtual „Drogurile – de la fascinație la dependență”, implementat de clubul amintit mai sus cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi al Filarmonicii de Stat Oradea, în parteneriat cu Rotary Club Phoenix.
Scopul proiectului este prevenția consumului de droguri și de substanțe interzise de către tineri și adolescenți.
Prezentarea este susținută de către o autoritate competentă, în speță de Prof. Dr. Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping, autor al volumului „Marijuana, zborul spre iad”.
Licențiat în drept, psihologie și sociologie, Cătălin Ţone are masterat în științe penale și antidrog și două doctorate: unul în domeniul „securității naționale” la Universitatea Naționala de Apărare „Carol I”, București și al doilea în domeniul „ordine publică și siguranță națională” la Academia de Poliție „A.I. Cuza”, București.”
Discuțiile conferinței se vor axa pe conștientizarea în rândul tinerilor a riscurilor la care se expun prin consumul de stupefiante şi/sau substanţe psihotrope – interzise, prin prezentarea unor studii de caz, întrebări deschise, împărtăşirea experienţelor foştilor consumatori.
De ce este importantă această conferință?
Agenţia Naţională Antidrog a publicat în 20 februarie 2023 Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România cu date privind anul 2021:
*cea mai mare rată de consum se înregistrează la grupa de vârstă 15-34 ani,
*10,7 % dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii,
*canabisul este cel mai consumat drog.
„Acestea sunt doar câteva dintre statisticile din raportul menţionat. Noi, Rotary Art Nouveau considerăm că aceste sesiuni de conștientizare în rândul tinerilor privind efectele consumului de substanțe interzise aduc o contribuție importantă în cadrul comunității, informarea, prevenţia şi educaţia fiind vitale pentru o dezvoltare frumoasă şi sănătoasă.”, se arată într-un comunicat semnat de către Cristina Marinău, Președinte Club Rotary 2023 – 2024.
Cine este și ce face Rotary pentru comunitate?
„Rotary este o organizaţie internaţională unde regăseşti prietenie, camaraderie, bucurie dar mai cu seamă o sumă de speranţe! Rotary îşi concentrează atenţia asupra 7 domenii prioritare printre care se află şi sprijinirea educaţiei, fie ea formală sau nonformală. Am avut de-a lungul timpului multe proiecte care au venit în sprijinul educaţiei, fie că e vorba despre dotări în şcoli sau centre educaţionale, activităţi extraşcolare, traininguri pentru profesori ori consfătuiri pe diverse teme pentru părinţi„.
Evenimentul de luni, 29 ianuarie 2024, este realizat cu sprijinul Neesu Comprest Srl, VPK Packaging, Nidec și Celestica, care sunt în permanență alături de Rotary Oradea Art Nouveau.