iunie 13, 2024 08:42

100 de ani de concerte pe scena Filarmonicii de Stat Oradea

Filarmonica de Stat Oradea celebrează marți, 6 februarie 2024, împlinirea a 100 de ani de la primul concert al Societății Filarmonice. La ceas aniversar, conducerea instituției de cultură invită artiștii care și-au adus contribuția la continuitatea actului muzical, dar și publicul meloman, pentru a lua parte la un eveniment unic. Importanța acestui concert constă în faptul că însumează 100 de ani de muzică frumoasă și de concerte inedite, motiv pentru care se dorește reluarea programului artistic al concertului din 1924, precum și păstrarea datei de 6 februarie, chiar dacă va fi o zi de marți și nu de joi, așa cum este publicul obișnuit. Centenarul cultural orădean va marca evoluția muzicală a instituției pe parcursul celor 100 de ani, va onora și își va arăta recunoștința față de generațiile de artiști care au făcut posibilă dezvoltarea Filarmonicii.

Concertul vocal-simfonic aniversar va avea loc marți, 6 februarie la ora 19:00 la sala de concerte Enescu-Bartók și va aduce pe scenă artiști ai Filarmonicii de Stat: Dirijorul Janko Zsolt, Orchestra și Corul Filarmonicii Orădene, soprana Ancuța Măslină-Pop și tenorul Nicolae Bejan.

Programul este compus din lucrările „Suită Cehă op. 39” de Antonín Dvořák, Suita nr 4 „Scene Pitorești” de  Jules Massenet, Concertul „Înnoiește-te…” de Gavriil Musicescu și fragmente din oratoriul „Creațiunea” de Joseph Haydn. Programul reia lucrările prezentate în 6 februarie 1924 la inaugurarea Societății Filarmonicii. În forma sa actuală, Filarmonica a fost înființată în anul 1949. Chiar dacă a funcționat cu statuturi diferite pe parcursul a peste 100 de ani, Filarmonica din Oradea a dorit mereu să promoveze muzica de calitate, să aducă pe scenă artiști de renume și să încânte publicul atât de iubit cu lucrări alese din vastul repertoriu al muzicii simfonice, camerale sau chiar de operă.

Un concert aniversar poartă cu el istoria instituției pe care o celebrează. Din acest motiv, Filarmonica de Stat Oradea îi este recunoscătoare domnului Thurzó Zoltán, care a pus la dispoziție date importante din sânul instituției, preluate din arhiva muzicală Thurzó.