iulie 15, 2024 01:25

14 recorduri mondiale doborâte la primul Campionat European de Înot în Ape Înghețate! România a cucerit nouă medalii

Prima ediție a Campionatului European de Înot în Ape Înghețate, desfășurată la Oradea, în weekend-ul trecut, a adus nu doar publicitate urbei de pe Crișul Repede, ci și un bogat palmares pentru sportivii români. Pe lângă cele 14 recorduri mondiale doborâte la competiția de la Oradea, organizatorii transmit cu mare bucurie că România a încheiat cu un bilanț extraordinar: 9 medalii, overall – 4 de aur, 4 de argint și 1 bronz – respectiv 47 de medalii în clasamentele Age Group. Simona Andreea Chiru (aur, 100 de metri liber, cu record mondial și argint la 50 de metri liber), Andrei Enache (aur 250 de metri liber, cu record mondial), Dragoș Ghile (aur 100 metri fluture, cu record mondial), Vladimir Romaniuc (argint 100 de metri bras și  bronz, 50 metri fluture), Cosmin Modoran (argint, 100 metri spate), România 1 (argint – ștafetă 4X50m liber cu Andrei Enache, Dragoș Ghile, Cristian Tranulea și Delia Ana Kovacs), România 2 ( aur -ștafetă 4X50 medley relay cu Cosmin Modoran, Vladimir Romaniuc, Dragoș Ghile și Simona Andreea Chiru, cu record mondial) au fost cei mai în formă români. În clasamentele Age Group, România a reușit să obțină 47 de medalii: 15 de argint, 16 de argint și 16 de bronz.

Prima ediție a unui Campionat European de Înot în Ape Înghețate a avut la start foști participanți la Jocurile Olimpice, campioni mondiali și europeni în înotul în ape libere și înghețate, dar și pe cei mai în formă ice swimmeri europeni. Alisa Fatum si Andreas Waschburger, Germania au dominat probele lungi, de 500 și 1000 de metri, în care ambii au doborât recordurile mondiale. Ștafeta masculină a Poloniei de 4 X 250 de metri , cu “regele gheții” Marcin Szarpak (ultimul campion mondial la 1000 de metri și cel mai rapid ice swimmer pe milă înghețată), în ultimul schimb, a cucerit aurul la finalul unei probe epice, ultima de la Euro.

Primul Campionat European de Înot în Ape Înghețate din istorie a fost organizat de IISA (International Ice Swimming Association), Asociația Sportivă Ice Swimming and Open Water, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune  (Visit Oradea) și CSM Oradea.