iulie 15, 2024 01:59

A fost aprobat cel mai mare buget post-decembrist al Primăriei Oradea

Consiliul Local Oradea a aprobat vineri, 9 februarie, propunerea de buget înaintată de administrația Birta. Astfel, Primăria Oradea va avea pentru 2024 un buget de 2,9 miliarde de lei, mai mare cu 28% față de execuția anului trecut, când aceasta s-a încheiat pe 2,2 miliarde lei.

Cel mai mare buget al orașului din istoria post-decembristă este unul echilibrat, susțin finanțiștii municipalității, care dau asigurări că această sumă acoperă toate cheltuielile pentru funcționarea optimă a serviciilor publice, precum și fonduri importante pentru dezvoltare.

Astfel, resursele au fost alocate pentru susținerea cheltuielilor operaționale în sumă de 1.648.592.910 lei (56% din total buget) şi pentru cheltuielile cu investițiile în sumă de 1.283.526.450 lei (44% din total buget), rezultând astfel un total de cheltuieli de finanțat în valoare de 2.932.119.360 lei.

Faptul că spitalele se află în administrarea municipiului face ca o componentă importantă, respectiv 31% din totalul bugetului, să fie veniturile pe care le înregistrează acestea.

Principalele cheltuieli operaționale care vor fi finanțate din bugetul local sunt: instituții publice, învățământ, sănătate, sport – cultură, finanțare programe culturale, servicii publice, asistență socială, datoria publică etc.

Din punct de vedere a dezvoltării, anul 2024 va aduce o serie de investiții mari, printre care se numără noul grup energetic, noul Spital de Boli Infecțioase de pe strada Vlădeasa, reabilitarea sistemului de termoficare urbană – etapa III, Geotermal Ioșia Sud, Pasajul Borșului, Pasajul Decebal, modernizarea Parcul 1 Decembrie, modernizarea iluminatului public, o creșă nouă, reabilitarea energetică a mai multor unități de învățământ și multe altele.

foto: Oradea Heritage