octombrie 12, 2024 15:51

ADP în 2023: Profit net de peste 16 milioane de lei

Una dintre cele mai profitabile societăți pe acțiuni din subordinea Primăriei Oradea este, fără doar și poate, Administrația Domeniului Public, societate condusă de Liviu Andrica în ultimii 14 ani. Așa cum se obișnuiește la început de an, fiecare dintre direcțiile și instituțiile din subordinea administrației municipale, își prezintă raportul de activitate pentru anul precent.

Joi, 15 februarie, Liviu Andrica, directorul executiv ADP Oradea, a convocat o conferință de presă în zona administrativă a Aquapark-ului Nymphaea pentru a face o trecere în revistă a activităților ce au dus anul trecut ADP-ului venituri de 60, 1 milioane de lei (față de 56,3 milioane în anul 2022) și un profit net de 16,20 milioane lei, cu 5 % mai mare față de anul 2022, când a fost de 15,40 milioane lei. În plus, așa cum îi place directorul Andrica să sublinieze, investițiile de aproape de 2 milioane de lei realizate anul trecut, au fost finanțate, în exclusivitate, din bugetul propriu, ci nu din cel al municipalității.

Anul 2023 a fost un an destul de greu pentru societatea noastră. În primul rând pentru că vrând-nevrând au crescut cheltuielile, dar cu toate acestea ADP a avut rezultate mai bune decât în anul 2022. Societatea noastră are două domenii de activitate: domeniul public și domeniul privat. În cele două categorii intră Aquaparkul, Ştrandul Ioșia, Grădina Zoologică, Adăpostul Grivei respectiv Cimitirul Municipal, iar în domeniul privat piețele”, a declarat Liviu Andrica.

Printre cele mai importante proiecte finalizate sau demarate în 2023 amintim:

  • realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea bazinului de înot la Aquaparkul Nymphaea; 
  • modernizarea, optimizarea și back-up-ul sistemului informatic integral al Aquaparkului Nymphaea etc.;
  • înființarea Punctului de lucru pentru colectarea cadavrelor de animale mici și mijlocii la Adăpostul Grivei;
  • modernizarea și extinderea sediului Cimitirului Municipal;
  • realizarea și implementarea noului software la Cimitirul Municipal;
  • extinderea Pieței 100 cu 144 mp;
  • realizarea accesului auto la Poarta 2 a Pieței 100;

ADP insistă cu proiectul de construcție a unui hotel în vecinătatea Aquapark-ului Nymphaea

Cele mai multe fonduri pentru investiții au fost direcționate către principalul și profitabilul obiectiv din portofoliu, de pe urma căruia ADP câștigă cel mai mult. Este vorba despre Aquaprk-ul Nymphaea, unde a fost modernizat și optimizat sistemul informatic astfel încât, în prezent, brățările pot fi încărcate și cu cardul, nu doar cu bani cash; a fost montată o Centrală telefonică și un UPS; au fost înlocuite trapele la cupolă; au fost efectuate lucrări de mentenanță la toboganele interioare și exterioare (șlefuire, vopsire); au fost efectuate lucrări de mentenanță la bazinele interioare și exterioare (înlocuire mozaic distrus, înlocuire rosturi) etc.

De asemenea în 2023, ADP Oradea a demarat un proiect privind realizarea unui bazin exterior de înot la Aquapark Nymphaea, având o lungime de 20 m, lățime de 10 m și adâncime de 1,6 m. Proiectul este evaluat la 4,1 milioane lei, fără TVA, studiul de fezabilitate fiind deja întocmit. La capitolul dotări, printre altele, în anul 2023, au fost achiziționate 60 de umbrele și 400 de șezlonguri, o friteuză pe gaz cu 2 cuve, un sistem de sonorizare etc.

Un pas firesc în dezvoltarea economico-financiară a zonei complexului Aquapark Nymphaea este cel ce vizează construcția unui hotel. Insistent din fire și constant în gândirea liberală, Liviu Andrica mărturisește că va continua demersurile privind întocmirea proiectului/studiului de fezabilitate pentru construcția hotelului la Aquaparkul Nymphaea, în ciuda piedicilor puse de instituții guvernamentale. 

De ce ar fi necesar un astfel de hotel propriu? Conform statisticilor, pe parcursul anului trecut, numărul de vizitatori a crescut de la 342.871, în 2022, la 374.086 de persoane. Datele vorbesc de la sine!

Se așteaptă linii de finanțare pentru Grădina Termală Ioșia

Deși nu se poate vorbi de o creștere extraordinară a numărului de persoane care aleg să-și petreacă timpul liber în bazinele Ștrandului Ioșia (165.203 persoane au vizitat ștrandul, cu doar 2% mai mult față de anul anterior), planurile de viitor ale ADP legate de această locație depind de programele de finanțare. Echipa Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea are în vedere un proiect de amploare de transformare a zonei Ștrandului Ioșia într-o Grădină Termalp, proiect ce prevede minim un bazin pentru pensionari, însă ideea principală este de a se crea o zonă liniștită, zen, fără tobogane.

Interes scăzut pentru ZOO

În ceea ce privește Grădina Zoologică, în anul 2023 ea a fost vizitată de 138.914 persoane, cu 9% mai puțin față de anul 2022, când au fost 153.000 de vizitatori. Deși colecția de animale de la Zoo Oradea a fost îmbogățită, în anul 2023, cu două exemplare de Mara de Patagonia, un exemplar de Macac japonez și două exemplare de Găină de mătase japoneză (totalul existent în prezent – 158 de specii şi 800 exemplare), iar pe tot parcursul lui 2023, au fost derulate lucrări de investiții și modernizare menite să crească calitatea serviciilor oferite, interesul nu pare să crească pentru această locație. O confuzie a fost creată pe piață și în legătură cu mutatul acestui obiectiv de pe amplasamentul actual. Deși ZOO nu aduce profit, ideea mutării va trebui gândită în perspectiva dezvoltării proiectului stadionului de la Liceul Sportiv.

Liviu Andrica nu oferă încă nicio posibilă locație nouă pentru ZOO, însă este clar că viitorul amplasament trebuie să ofere turiștilor care vin în Oradea posibilitatea de a se bucura de mai multe obiective turistice în oraș, ci nu de a transfera ZOO la Băile Felix pentru a duce mai mulți turiști acolo decât în Oradea.

ADP cheltuie lunar 20.000 euro cu activitatea de la Adăpostul Grivei

Un subiect la modă în Oradea în acest moment, fiind ținta unei campanii de strângere de semnături, îl reprezintă Adăpostul Grivei de pe str. Corneliu Baba, unde, în 2023, au ajuns 899 câini (față de 496 în anul 2022), dintre care 495 au fost adoptați (245 în anul 2022) şi alți 16 revendicaţi (17 în anul 2022).

Adăpostul Grivei nu e nici hotel, nici pensiune. Activitatea noastră o reprezintă gestionarea câinilor fără stăpân, asta însemnând prinderea lor de pe domeniul public, cipare, sterilizare, activități de dat spre adopție, iar dacă în termen de 14 zile nu își găsesc stăpâni, atunci câinii respectivi se eutanasiază. Și această acțiune costă. Cam 0,6 euro/kg pentru incinerare„, susține Liviu Andrica, care consideră că cei care iubesc câinii ar trebui să se implice în mod activ, inclusiv financiar, nu doar de pe margine, așteptând ca toți orădenii, plătitori de taxe și, poate, neiubitori de câini, să suporte cheltuielile întreținerii acestui adăpost.

În cursul anului 2023, Administrația Domeniului Public Oradea a derulat la Adăpostul Grivei o serie de lucrări de modernizare menite să mărească capacitatea spațiului de preluare și cazare a câinilor fără stăpân, în urma protocolului privind colectarea din cele patru centre de pe raza județului Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta). În urma acestor lucrări, în luna iunie 2023, Direcția Sanitar-Veterinară Bihor a reautorizat Adăpostul Grivei la o capacitate de 200 de câini, față de 150 câți puteau fi adăpostiți înainte.

În vederea găsirii unor stăpâni, în fiecare sâmbătă, la Adăpostul Grivei, sunt organizate târguri de adopţii, iar săptămânal, cățeii nou intrați sunt postați pe pagina de Facebook a adăpostului.

Valoarea investițiilor derulate de ADP Oradea la Adăpostul Grivei în anul 2023 se ridică la aproximativ 210.000 lei.

În anul 2023, lângă Adăpostul Grivei din Oradea (str. Corneliu Baba, nr. 19) a fost înființat un Punct de lucru pentru colectarea cadavrelor de animale mici și mijlocii de pe domeniul public al municipiului Oradea, dar și din gospodăriile individuale.

Cadavrele sunt ridicate în urma sesizărilor telefonice sau scrise de la cetățeni, la numerele de telefon: 0359/806.979; 0726/126.891; 0733/055.542 sau pe adresa de email: secretariat@adporadea.ro.

Un nou software la Cimitirul Municipal

În cursul anului 2023, Administraţia Domeniului Public a continuat programul de investiţii început la Cimitirul Municipal Rulikowski. În acest sens, a fost începută implementarea noului software, o premieră națională, aflat momentan în teste, a cărui valoare se ridică la circa 60.000 euro, sumă acoperită din fondurile proprii ale ADP. Tot anul trecut, a fost achiziționat un autovehicul pentru colectat, compactat și transport deșeuri; a fost modernizat și extins sediul Cimitirului; au fost construite alte 27 de cavouri în partea dinspre Cartierul Europa; a fost întocmit proiectul pentru realizarea împrejmuirii și a unui Columbar în Cimitirul Evreiesc etc.

În anul 2023, la Cimitirul Municipal Rulikowski, au fost efectuate 1.612 înmormântări, cu 108 mai puține față de 2022, când au fost înhumați 1.720 decedați. De asemenea, în 2023, au fost înregistrate 3.608 contracte de concesionare/reconcesionare, cu 540 mai multe decât în anul 2022, când au fost înregistrate 3.068.

Activitatea în domeniul piețelor orădene

În ceea ce privește domeniul piețelor orădene, în cursul anului 2023, în cazul celor trei piețe agroalimentare și al Pieței 100 au fost continuate sau demarate noi lucrări de modernizare şi amenajare.

Astfel, la Piața Cetate, se apropie de finalizare Hala Legume-Fructe, care în vara acestui an, ar putea să fie redeschisă pentru vânzătorii de carne, lapte, ouă, patiserie și alimente, ce se vor regăsi grupați în 76 de module de câte 10 mp.

La Centrul de Afaceri Rogerius a fost reamenajat spațiul de relaxare situat deasupra pieței și se speră la identificarea unui investitor interesat de spațiile comerciale de la etaj, iar la Piața Decebal au fost derulate lucrări curente de întreținere și reparații.

La Piaţa 100 au fost derulate lucrări pentru extinderea pieței cu suprafața de 144 mp și a fost realizat un acces auto la poarta 2.