mai 24, 2024 09:24

„AN as a New EUtopia”, o punte între trecutul Art Nouveau și realitatea actuală

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice (Oradea Heritage) a fost implicată anul trecut în depunerea și câștigarea finanțării nerambursabile pentru proiectul intitulat „AN as a New EUtopia”, un proiect în jurul căruia s-au adunat 12 parteneri. Valoarea totală a proiectului este de 1.402.573 euro, fiind finanțat prin programul European Education and Culture Executive Agency (EACEA), având perioada de derulare în intervalul 2024 – 2027. Cofinanțarea partenerilor implicați în proiect este de 420.772 euro, iar suma nerambursabilă se cifrează la 981.801 euro.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice va avea la dispoziție 108.520 euro, din care suma nerambursabilă este de 75.964 euro, iar contribuția proprie se cifrează la 32.556 euro. Oradea Heritage va asigura aceasta cofinanțare din surse atrase din sponsorizări și din activitatea economică pe care o desfășoară.

Despre proiect și inițiativă

Proiectul „Art Nouveau: o nouă EUtopia. Modul în care trecutul poate fi o punte către un viitor sustenabil” („AN ca o nouă EUtopie”) are în vedere moștenirea culturală semnificativă a curentului Art Nouveau, cu rol esențial în modelarea arhitecturii moderne în întreaga Europă. Relevanța sa se extinde dincolo de aprecierea estetică, servind drept cheie pentru înțelegerea legăturilor complicate dintre moștenire și durabilitate, precum și relația armonioasă dintre umanitate și natură, atât în trecut, cât și în prezent.

Modul în care trecutul poate fi o punte către un viitor sustenabil valorifică rezultatele inițiativelor europene și internaționale anterioare, cum ar fi Noul Bauhaus european care, introdus într-un context post-pandemic în 2020, întruchipează relevanța de durată a mișcărilor arhitecturale istorice în abordarea obiectivelor contemporane de sustenabilitate.

Subliniind colaborarea transnațională asemănătoare mișcării Art Nouveau, proiectul reunește 12 parteneri, toți membri ai Rețelei Réseau Art Nouveau (RANN):

Réseau Art Nouveau (RANN) – Lider de proiect

Parteneri:

 1. Horta Museum – Belgia
 2. Fundation Maison Losseau – Belgia
 3. Serviciul Public Regional pentru Urbanism Bruxelles (urban.brussels) – Belgia
 4. Municipiul Aveiro – Portugalia
 5. Muzeul de Arte Aplicate, Budapesta – Ungaria
 6. Muzeele din Nancy – Franța
 7. Centrul Art Nouveau Riga – Letonia
 8. Muzeul Național al Sloveniei 
 9. Heritage Bureau Lviv – Ucraina
 10. Oradea Heritage – Oradea – România
 11. Primăria orașului Alcoy – Spania

Proiectul este împărțit în 6 pachete de lucru pe 44 de luni, începând din ianuarie 2024. Fundația Oradea Heritage va fi implicată în două pachete de lucru:

 1. Pachet de lucru WP3 – Când artele se implică în Art Nouveau, pentru a declanșa interacțiuni creative între artiști și case/muzee  Art Nouveau prin rezidențe creative.

Concret, Fundația va găzdui o rezidență creativă la Oradea, la Casa Darvas – La Roche. Rezidența creativă este o activitate care oferă artiștilor o locație, un spațiu de inspirație și resurse materiale pentru a susține crearea unei opere artistice într-un anumit timp definit. Rezidențele artiștilor contemporani devin din ce în ce mai tematice, artiștii lucrând împreună cu gazda lor în căutarea unui rezultat specific legat de o anumită temă de data aceasta fiind Natura in Art NouveauÎn cadrul unui eveniment mai larg la Oradea, în 2025 vor fi prezentate și rezultatele celorlalte 5 rezidențe creative ale partenerilor.

 • Pachet de lucru WP4 – O nouă modalitate participativă și inovatoare de a învăța despre Art Nouveau și moștenirea AN, pentru a dezvolta și implementa o abordare pedagogică pan-europeană Art Nouveau pentru tineri și vârstnici.

Fundația va elabora și produce un prototip de instrument pedagogic în limba română pentru a explora și dezvolta o experiență creativă Art Nouveau. Unele teme selectate pot fi legate de meserii, arhitectură exterioară, materiale care au fost folosite pentru a construi Casa Darvas – La Roche. Jocul poate prezenta un mod de viață în 1900, cu personaje si preocupări etc. Acesta va putea fi distribuit și către școli sau organizații interesate.

Proiectul oferă ateliere de lucru, rezidențe de artiști și activități pedagogice inovatoare care facilitează schimbul de cunoștințe și resurse. În special un joc „Cluedo-like” are scopul de a fi un instrument incluziv pentru diferite grupuri țintă pentru a cunoaște unele dintre cele mai emblematice clădiri Art Nouveau din Europa.

Scopul principal este de a genera conștientizarea publicului și de a aborda provocările actuale cu care se confruntă moștenirea culturală, inclusiv preocupările de mediu, educaționale și sociale. Proiectul își propune să sporească conștiința publicului cu privire la semnificația moștenirii Art Nouveau.