iunie 13, 2024 09:11

Au început săpăturile arheologice pe traseul viitoarei centuri a comunei Biharia

Consiliul Județean Bihor a transmis miercuri, 7 februarie, un comunicat de presă prin care prezintă stadiul lucrărilor la Centura Biharia, lucrări demarate la finele lunii octombrie 2023 și în vecinătatea cărora, mai precis a traseului de lângă Cetatea Biharia, au fost descoperite cinci situri arheologice din perioada neolitică, epoca bronzului și cea medievală.

La începutul acestei săptămâni, arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor au început cercetările arheologice, iar săpăturile sunt realizate de firma constructoare – Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group – sub coordonarea specialiștilor.

”Conform estimărilor, până în martie cercetarea arheologică ar urma să fie finalizată. Dispunerea siturilor a necesitat oprirea lucrărilor până la finalizarea cercetărilor arheologice. Lucrările la Centura Biharia vor fi reluate în primăvară”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Centura Biharia este compusă din două tronsoane, ce vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, este drumul care va lega localitatea Paleu de noua centură.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group. Valoarea contractului este de 66.363.616,76 lei, inclusiv TVA. Durata de execuție a proiectului de investiție „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea – Lot 3” este de 18 luni de la începerea lucrărilor, care se va prelungi cu perioada în care se fac cercetările arheologice.

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

În acest moment se află în lucru alte patru centuri în zona metropolitană a Municipiului Oradea: Centura Oșorhei (5,8 km), Centurile Sântandrei (5 km), Sânmartin (8 km) și Nojorid (8,4 km).

De asemenea, Consiliul Județean Bihor derulează în prezent lucrări la opt drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km:

  • Centura Aleșd – 5,8 km
  • Centura Beiuș – 9,3 km
  • Centura Sântandrei – 5 km
  • Centura Nojorid – 8,4 km
  • Centura Sânmartin – 8 km
  • Centura Oșorhei – 5,8 km
  • Centura Biharia – 8,7 km
  • Inelul Metropolitan Oradea – 17 km.