iulie 15, 2024 00:38

Câți bani primesc anul acesta instituțiile din subordinea Primăriei Oradea? Creștere de buget de 65% pentru clubul de fotbal!

Odată cu aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului, Consiliul Local a aprobat la finele săptămânii trecute și bugetele instituțiilor subordonate, respectiv Termoficare, Compania de Apă, OTL, ADP, ADLO și ale asociațiilor în care Municipiul Oradea are calitatea de membru, precum: Asociația Club Sportiv Fotbalistic Oradea, APTOR, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor.

Au fost aprobate următoarele bugete:

  •  S.C. Termoficare Oradea S.A.:bugetul aprobat pentru acest an este de 520,94 milioane lei, față de 465,21 milioane lei în anul 2023 – cu 11,89% mai mult decât în anul precedent, valoarea cheltuielilor de finanțat fiind în sumă de 519,18  mil lei;
  • S.C. Compania de Apă Oradea S.A.: s-a aprobat în acest an un buget de 150,53 milioane lei, față de 139,36 milioane lei în anul 2023, cu 8% mai mult decât în  anul precedent, valoarea cheltuielilor de finanțat fiind în sumă de 130,64 mil lei;
  • S.C. Oradea Transport Local S.A.: s-a aprobatpentru anul curent un buget în sumă de 97,58 milioane lei, cu 13,23% mai mult față de 86,18 milioane lei în anul 2023, valoarea cheltuielilor de finanțat fiind în sumă de 97,05 mil lei;
  • S.C. Administrația Domeniului Public S.A.: s-au aprobat pentru acest an venituri totale în sumă de 60,19 milioane lei, la nivel aproximativ egal cu cel din anul 2023 (60,12 mil lei), care vor acoperi un necesar de cheltuieli în sumă totală de 48,83 mii lei;
  • S.C. Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A.: s-au aprobat în acest an venituri totale în sumă de 22,78 milioane lei, mai mici decât în anul 2023 cu 64,66%, pe fondul deciziei consiliului de administrație la propunerea conducerii ADLO de încetare a activității de revânzare a energiei electrice rezidenților din parc. Valoarea cheltuielilor totale care vor fi acoperite/finanțate din veniturile menționate în anul 2024 a fost prognozată la valoarea de 18,21 mil lei.

În ceea ce privește bugetele asociațiilor și fundațiilor, redăm mai jos valoarea bugetelor aprobate:

  • Asociația Club Sportiv Fotbalistic Oradea are un buget de 4,98 milioane, din care 1,75 milioane lei reprezintă cotizația Municipiului Oradea, o creștere cu 65% a bugetului asociației având în vedere obiectivele acesteia.
  • Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) are un buget de 15,36 milioane lei, din care cotizația municipiului Oradea este de 11,17 milioane lei – valoare în care este inclusă și suma previzionată a fi încasată din taxa specială pentru promovarea turismului.

Concomitent cu aprobarea bugetului, a fost adoptat și programul evenimentelor publice organizate de asociație.

  • Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor are un buget în sumă de 5,7 milioane lei pentru programele desfășurate de aceasta cu privire la prevenirea degradării monumentelor din municipiu și județul Bihor, dar și de derulare a activităților de execuție a unor lucrări de protejare, conservare, restaurare, respectiv de promovare a monumentelor istorice de artă, de arhitectură și urbanistice a zonelor de protecție și a ansamblurilor istorice.
  • Asociației pentru Educație în Ospitalitate i s-a aprobat un buget de 0,83 milioane lei, din care 0,41 milioane lei reprezintă cotizația Municipiului Oradea, alocată pentru activitatea asociației privind programele aprofundate de formare pe care acestea  le oferă în domeniul managementului hotelier și al ospitalității.